Poselství Tvůrců křídel
 

    Rád bych se trochu pozastavil nad "poselstvím", jenž je nám předkládáno Tvůrci křídel. Po pečlivém prozkoumání materiálů, které Tvůrci křídel prezentují, se domnívám, že stojí za to zamyslet se nad ním z poněkud širšího pohledu. Nechci hodnotit pravdivost či nepravdivost jeho obsahu, neboť to je velice diskutabilní a záleží na míře ztotožnění se. Zajímá mě jiná stránka, a to forma a okolnosti, za jakých jsou myšlenky "poselství" prezentovány.
    Již samotná prezentace tohoto poselství mi připadá poněkud zarážející, neboť dle mého názoru neodpovídá práci desertéra, který je na útěku před velice vlivnými a mocnými organizacemi a musí se bát o svoji bezpečnost (viz Nerudovy rozhovory - dostupné na níže uvedených stránkách).
    Mezi nejvýznamnější nástroj medializace tohoto poselství patří webové stránky http://www.wingmakers.com/. Tyto stránky jsou provedeny velice profesionálně a působí velmi promyšleně a propracovaně. Zdá se mi, že pokud by bylo šíření tohoto materiálu pro tyto skupiny a organizace tak nežádoucí, je vysoce nepravděpodobné, že by byly dostupné déle než pár dní. Místo toho si tyto stránky užívají svobodného projevu, ba dokonce komerčního rozkvětu. Tyto stránky překvapivě nepostrádají ani českou mutaci.
Na adrese http://sweb.cz/wingmakers nalezneme české stránky s touto tématikou. Nicméně rozdíl v úrovni českých a anglických stránek je patrný na první pohled. Česká verze spíše vypadá jako amatérská práce českého fandy, čemuž odpovídá i absence komerční stránky, ale také již samotná webová adresa. Nicméně návštěvník těchto stránek se zde může dozvědět vše potřebné, například i o knižní verzi Tvůrci křídel, kterou vydalo v letošním roce vydavatelství Lott.
    Hlavním opěrným bodem jsou tzv. Nerudovy rozhovory, v nichž nám bývalý pracovník tajné organizace ACIO postupně předkládá v rozhovoru důležité tajné informace. Tyto dialogy rozhodně nepostrádají zajímavosti a zabírají nesmírně široké spektrum oblastí. Je až zarážející, jak mladá, nezkušená a neznámá novinářka zvládá nával desítek témat v rychlém sledu aniž by se rozhovor stal slátaninou. Na místo toho si udržuje vysokou úroveň. Průběh rozhovoru bych vyhodnotil jako skvěle zvládnutý, kdy nápor na čtenářovu pozornost je střídán vložkami na odreagování dříve, než se spustí kanonáda dalších revolučních myšlenek. Tato mistrnost a profesionální propracovanost na mne spíše působí, jako by tento rozhovor byl důmyslně vypracován celým týmem mediálních odborníků.
    V uvedených rozhovorech je nám předkládáno, že Dr. Neruda pracoval v nejpřísněji utajených organizacích, které mají technické prostředky, o jejichž existenci se běžnému člověku ani nezdá. Tyto organizace mají rovněž odpovídající vysoký stupeň zabezpečení. Velice tvrdě postihují přestupky proti loajalitě. Pokud opravdu disponují takovými technologiemi, jakým je například dálkové vidění či jiné, je velice zarážející jejich neschopnost dopadnout Dr. Nerudu. Zdá se nepravděpodobné, že by se mohl delší čas schovávat, natož aby mohl volně tyto informace šířit.
    Již samotná první část Nerudových rozhovorů vzbuzuje poněkud rozpaky. Pokud se má jednat o důvěryhodný zdroj, očekával bych při autentickém popisu událostí spíše informace založené na faktech. Místo toho je nám nabízen poutavý příběh plný nápaditých a romantických detailů, o nichž nelze pochybovat, že jsou pouhými výplody spisovatelovy fantasie.
    Na již zmíněných webových stránkách je k dispozici také duchovní hudba a obrazy. Při bližším seznámení s nimi jsem došel k některým postřehům. Hudba se vyznačuje silnou originalitou, zajímavostí a orientálností. Ovšem duchovnímu rázu odporuje jiný moment, i když možná subjektivní. Při prvním seznámení působí hudba poměrně líbivě a "táhne" člověka jakoby do "jiných sfér". Ovšem při delším vnímavém poslechu nepůsobí na člověka v žádném případě harmonizačně, jak by dle mého názoru duchovní hudba měla působit. Naopak probouzí v člověku silné energie směřující k neklidu, podrážděnosti až k agresivitě.
    Podobný účinek měly na mne také obrazy. Jedná se o velice pestrobarevné a poutavé kresby, které ovšem působí na člověka také disharmonizačně. Nedokáži si představit, jak bych byl schopen odpočinku a relaxace v místnosti, v níž visí tyto obrazy.
    Celý materiál Tvůrců křídel na mne působí velice propracovaně, profesionálně a cíleně. Spíše než na tajnou zpověď "odpadlíka", se pravděpodobně může jednat o hluboce promyšlenou propagandu, o jejímž účelu lze nejspíš pouze spekulovat. Na účel textu lze pohlížet přinejmenším ze dvou stran.
    První je komerční. Šíření poselství tvůrců křídel je částečně bezplatné, ale také komerce zde má své pevné místo. Ať už se jedná o knižní vydání, DVD či obrazy, jež nejsou rozhodně nabízeny za symbolickou cenu, nýbrž za cenu běžnou v komerční sféře. Vzpomeňme si na slavnou Válku světů prezentovanou na živo americkým rádiem v první polovině minulého století. Nemůže tento veškerý povyk skrývat podobný úmysl?
    Druhým pohledem je rovina obsahová. Smyslem šíření textu může být myšlení cílové skupiny lidí a jeho ovlivnění žádaným směrem, například překonání odporu ke globalizaci. Vyloučit nelze ani možnost, že veškerý rozruch, o nějž se snaží autoři  Tvůrců křídel, má za cíl pouze odvést pozornost od jejich skutečných úmyslů. Ovšem možností je více.
    Pravdou ovšem zůstává, že se zde objevují myšlenky, které stojí za zamyšlení. Cílem tohoto zamyšlení nebylo upozornit na všechny podivné a podezřelé okolnosti, jež fenomén Tvůrců křídel provází, nýbrž přimět čtenáře k velice opatrnému a pozornému vnímání tohoto "poselství".

RS - 23.8.2004

Zpět
Vytiskni stránku