Zrcadlo
Poučení o bdělém vědomí přítomnosti

Čhoglaj Namkhai Norbu
Dharma Gaia, Praha 2002


    Autor se narodil v roce 1938 ve východním Tibetu. Je jedním z největších žijících mistrů dzogčhenu, který je považován za esenci všech cest za poznáním. Mistr žije mnoho let na Západě a předává nauku po celém světě. Text knihy vznikl v roce 1977 pro potřeby mistrových studentů. 
    Kniha je od pohledu skvost, jakých v dnešní době nebývá mnoho. Její pevná vazba a pěkné grafické provedení jistě potěší. Neméně hodnotný je však její obsah. Jasným a stručným způsobem se zde dočteme o rozhodujícím místě vnímání při cestě za poznáním. Mistr zde srozumitelně objasňuje místo mysli v našem životě. Dozvíme se také něco z tibetské historie a význam některých sanskrtských pojmů. Překlad je rovněž velmi zdařilý a ukazuje na to, že jej dělal skutečný odborník. Úroveň knihy je dotvořena perokresbami s buddhistickou tématikou a reprodukcemi originálního tibetského textu. 
    Dílu není možno po žádné stránce nic vytknout. Snad jenom ten, kdo by v knize hledal nějaký návod, bude zklamán. Text obsahuje pouze rozbor a určitý pohled na naši realitu. Koho však tento přístup osloví, má možnost získat další informace z doporučené literatury, která se zabývá touto tématikou, nebo na internetové adrese Komunity dzogčhenu ČR.  
    Kniha jistě zaujme nejen stoupence buddhismu, ale jistě i všechny zvídavé čtenáře. Využití myšlenek,které v ní naleznete je velmi široké a proto ji mohu jenom doporučit do vaší pozornosti.

Zpět
Vytiskni stránku