Kolo života

Kirpal Singh
NAAM, Cadolzburk, SRN 1997
 


    Autor knihy byl Sant, představitel Surat Šabd jógy, žijící v letech 1894 – 1974. Za svého života byl autorem mnoha duchovních prací a zakladatel středisek sociální služby. Patnáct let předsedal Světovému společenství náboženství.

    Na celé knize je patrno, že mistr není spisovatel a překlad jeho slov je ve snaze držet se doslovně originálu místy poněkud kostrbatý. Četbu ztěžuje i velké množství výrazů v sanskrtu, pro jejichž pochopení přiložené vysvětlivky nezasvěcenému čtenáři nemohou stačit. Tyto skutečnosti však nic neubírají na hodnotném obsahu knihy.

    V knize se setkáme s definicí a rozdělením karmy. Vzhledem k rozsahu knihy však lze hovořit spíše o nástinu problematiky než o jejím vyčerpávajícím podání. Na základě této knihy si můžeme plně uvědomit jak málo doceňujeme důležitost a rozsah problematiky karmy. Dozvíme se zde také o negativním místě naší mysli v jejím vztahu ke karmě a jejím  významu v našem životě.

   Autor zde ukazuje na nezastupitelné místo mistra v duchovním vývoji a při osvobození z vlivu karmy. Zároveň objasňuje pošetilost snahy dosáhnout tohoto cíle vlastními silami.

    Kromě toho v knize najdeme pasáž věnující se otázkám stravy a důležitosti vegetariánství. Tato problematika je zde srozumitelně zdůvodněna a objasněna z pohledu východních duchovních nauk.

    Závěrem autor stručně rozebírá otázky důležitosti morálního života člověka a ukazuje na jeho význam z karmického hlediska. 

    K této publikaci není co dodat. Vše podstatné je v ní sděleno stručně a srozumitelně. Proto ji mohu případným zájemcům o tuto problematiku vřele doporučit.

Zpět
Vytiskni stránku