KARMA – život bez konfliktů
(karmické působení v každodenním životě, zdraví a karma)

Alexandr Svijaš


    První díl trilogie ruského autora. Jedná se o čtivě napsanou knihu určenou široké veřejnosti. Jejím hlavním přínosem je velmi dobrý a srozumitelný popis fungování karmy a naplňování karmické nádoby. Je patrné, že autor je odborník na tuto oblast a jeho závěry lze pouze doporučit. Respektováním stanovených pravidel chování se můžeme vyhnout spoustě nepříjemností a docílit zkvalitnění našeho života. Stejně tak dobře je popsáno i rozdělení problémů do tří základních oblastí, stanovení jejich příčin a možných způsobů řešení.

    Je pouze škoda, že autorovi nestačí být odborníkem pouze na karmu a pociťuje potřebu vydávat se za odborníka i v jiných oblastech, ve kterých má ve skutečnosti značné nejasnosti. Výhrady lze mít zejména k jeho pojetí čaker a příčin vzniku traumatizujících problémů, kterou v drtivé většině případů umisťuje do tohoto života. Moje vlastní zkušenost je právě opačná. Ze stovek řešených případů jich pouze několik mělo příčinu v tomto životě. U všech ostatních se příčiny problémů táhly do daleké minulosti. Nemohu souhlasit ani s jeho tvrzením, že regresní terapie není schopna řešit cíleně konkrétní problém. Pravda je ve právě opačná. Na rozdíl například od holotropního dýchání prostřednictvím regresní terapie řešíme právě tyto konkrétně definované problémy. Stejně tak by se s úspěchem dalo polemizovat o jeho pojmu „neprojevený svět“. Dle mých zkušeností se tato oblast světa projevuje až příliš. Pokud by tomu tak nebylo, nepotřebovali bychom v této oblasti ani nic řešit.

    Pokud budeme tuto knihu číst s cílem dozvědět se něco o karmě a jejím fungování, budeme jistě plně spokojeni. Závěry z této oblasti lze pouze doporučit. Naproti tomu závěry autora z jiných oblastí raději neberte zcela vážně.

Zpět
Vytiskni stránku