NÁMĚTY


Tendence

 Tendence, nebo chcete-li sklony. Lidově řečeno, někdo má rád holky, jiný zase vdolky. Pokud procházíte životem všímavě, zaregistrujete jak u sebe, tak u lidí ve svém okolí konkrétní tendence, které ovlivňují jejich chování. Co to vlastně ty tendence jsou? Je to příklon k určitému druhu jednání či myšlenkových postojů. Každopádně to je prostor, který se nachází mimo naše vědomí, proto je můžeme vědomě pouze těžko ovlivnit a bereme je jako danost. Tyto tendence přitom můžeme sledovat ve všech oblastech lidského chování. V praxi nás tyto tendence ovlivňují tak silně, že je nedokážeme změnit. Většinou si je ani neuvědomujeme. Pokud ano, tak si je snáze uvědomíme u lidí ve svém okolí, než u sebe. Tyto tendence mohou být jak pozitivní, tak negativní. Tedy můžeme být k něčemu přitahováni, nebo naopak nás může něco odpuzovat.

Pro přiblížení těchto tendencí si můžeme uvést několik příkladů. Začněme třeba těmi, ke kterým nás to přitahuje a podle kterých se chováme. Do této kategorie můžeme zařadit osm základních psychologických typů, tak jak je definoval C.G Jung. Jedná se o základní psychické nastavení člověka, které ovlivňuje naše chování. Pro příklad uvedu základní protipóly. U psychologických typů to může být introvert, nebo extrovert. Mimo to se v konkrétních oblastech může jednat o oblast vitality. Zde můžeme být tělesně i psychicky aktivní, nebo pasivní. Možnosti můžeme najít v oblasti zdravotní, kde máme volbu sportovat, nebo nesportovat. Další oblastí může být oblast požitkářská. V ní se můžeme na jedné straně chovat jako labužník, nebo na druhé straně jako asketa. Další oblastí může být oblast vlastnění. Zde nám na jedné straně může záležet na majetku, který potřebujeme hromadit. Na druhé straně nás majetek nemusí vůbec zajímat. Do této oblasti můžeme zařadit také pečovatelství. Na jedné straně můžeme pociťovat silnou potřebu pomáhat a starat se o druhé. Na druhé straně nám mohou být jiní lidé zcela lhostejní. Jako další může být oblast lásky. Její prožívání můžeme upřednostňovat jako romantické, fyzické, rodinné, rodové, či všeobjímající. Můžeme mluvit také o oblasti společenské. Zde můžeme cítit silnou potřebu společenského uplatnění, nebo nám naopak může vyhovovat poustevnictví. Může se také jednat o oblast sebeuplatnění. V ní můžeme být orientováni na výkon, můžeme pociťovat silnou potřebu uznání či ocenění. Může se jednat také o oblast činností. Na jednu stranu můžeme být pracovití, na druhou pak líní. Stejně tak nás může přitahovat nějaké konkrétní povolání, nebo prostředí. Někoho to táhne do hor, jiný potřebuje jezdit k moři. Někdo má rád zimu, jiný zase léto. V praxi se může a pravděpodobně také bude jednat o souběh tendencí v různých oblastech. Předpokládám, že tento výčet bude na ukázku stačit a každý se v něm budete moci najít.

Pro ilustraci uvedu také pár negativních tendencí. Ke všem uvedeným a ještě mnohým dalším tendencím můžeme mít také negativní vztah. Vzhledem k nelibým pocitům, které v nás tyto tendence vyvolávají, se jim budeme mít snahu vyhýbat. Může se například jednat o oblast počasí, či ročního období. Někdo bytostně nesnáší léto, jiný naopak zimu. V této oblasti problém může tvořit také tma, déšť, vítr a podobně. Vyhýbat se můžeme chtít také nějaké konkrétní činnosti. A to jak v oblasti zaměstnání, či domácích prací. V praxi jsem se setkal dokonce i s tím, že někteří lidé měli nepřekonatelný odpor k meditaci. Může nás také odpuzovat nějaký konkrétní typ lidí. Doufám, že to bude na ukázku opět stačit.

Proč je dobré těmto tendencím věnovat pozornost? Ve svých vyhrocených podobách nám tendence dokáží hodně znepříjemňovat život. Stejně tak nám mohou bránit ve vykonávání některých činností, o které máme zájem. V důsledku nám tyto tendence mohou zásadním způsobem bránit i v našem osobním rozvoji. Pokud se svému osobnímu rozvoji věnujete, nebo věnovat hodláte, bude dobré, když si svoje problematické tendence najdete. Pozitivní i negativní tendence mají svoje kořeny ve vaší minulosti. Proto je možno s nimi poměrně dobře pracovat a změnit je. Většinou to není složité a dokáže vám to zásadním způsobem změnit život.

LLV – únor 2023

Zpět
Vytiskni stránku