NÁMĚTY


Realita nebo fikce

Dnes se zamysleme nad oblastí naší reality, která nás obklopuje, nebo která je ještě častěji uměle vytvářena. V dnešní době se tvrdí, že většina lidí už není schopna číst delší souvislý text a svoji pozornost dokáže zaměřit pouze na nadpisy jednotlivých článků. Skutečnost je ale ještě horší. Většina mladší generace se už přeorientovává ze čtení psaného textu na sledování krátkých video příspěvků. Kam se bude tento trend dál vyvíjet, nebudu raději spekulovat.

Další řádky jsou adresovány těm, kteří jsou schopni číst nejen nadpisy, ale i obsah článků, který se za nimi skrývá. V tomto případě jste si zřejmě všimli toho, že v mnoha případech název příspěvku neodpovídá jeho obsahu. Název bývá bombastický a přehnaně atraktivní, aby přitáhnul naši pozornost a zformoval naše vědomí. Pro většinu lidí, kteří se k vlastnímu obsahu článku nedostanou, se pak tyto nadpisy stávají realitou. Takto zkreslené informace pak šíří ve svém okolí. Ti, kteří se dostanou za nadpis a dokáží si přečíst vlastní obsah článku, jsou většinou překvapeni tím, že se tam nedočtou nic, co by nadpisu odpovídalo. I samotný obsah článku navíc bývá často zavádějící až nepravdivý. Pokud chceme zjistit pravdu, staví nás to před otázku, co je pravda a co je výmysl. Tuto nejistotu můžeme rozluštit pouze v případě, že o prezentované problematice sami něco víme a získané informace jsme schopni porovnat s vlastní zkušeností. Mladší generace má v tomto ohledu značně omezené možnosti. Vzhledem k tomu, že již patřím do skupiny pamětníků a u spousty událostí jsem byl osobně přítomen, jsem na rozdíl od nich schopen vidět mnohé nesrovnalosti na první pohled.

Tím se dostáváme k tomu, že jedinou možností, jak se dopátrat skutečné reality je získat v dané oblasti osobní zkušenost. Před několika lety mě zaujaly informace o tom, že v Bosně byly Dr. Semirem Osmanagičem objeveny pyramidy. Oficiální média tento nález jednoznačně popírají. Na rozdíl od nich v alternativních médiích na toto téma najdete spoustu zajímavých informací. Proto jsem se rozhodl udělat si v této věci jasno prostřednictvím osobní zkušenosti. Z tohoto důvodu jsem se v září 2023 zúčastnil poznávacího zájezdu, který do tohoto prostoru organizoval vydavatel WM magazínu a majitel cestovní agentury Nový cestovatel Jiří Matějka. Informace z tohoto magazínu si v následujících příspěvcích budete moci porovnat se zkušeností, které jsem na tomto zájezdu udělal.

Začnu třeba informacemi z prospektu zájezdu do Bosny a jeho skutečnou realitou. Cesta měla být vykonána velkým zájezdovým autobusem, ve skutečnosti byl na osmi set kilometrovou cestu přistavený mikrobus. Ubytování tři noci v hotelu. To byla pravda, z toho jedna noc v hodinovém hotelu a pak na dvě noci stěhování do hotelu normálního. Při návštěvě kamenných koulí měla být podána strava v podobě mixu masa na grilu a vegetariánského jídla. Na místo toho jsme dostali provizorní polotovar z místní pekárny. Po příjezdu byla plánována návštěva a koupání v termálních pramenech. Na místo toho bylo koupání pod jezem horské řeky. Inzerovaná návštěva sond na pyramidě měsíce se neuskutečnila. Důvodem byla mokrá louka, i když bylo v propagačním letáku uvedeno, že prohlídky budou probíhat za každého počasí. Všechny prohlídky měly být komentovány průvodci nadace BPS. Na místo toho jich polovinu prováděl sám organizátor zájezdu. Odvolávání se na balkánskou mentalitu v těchto případech zcela jistě nebylo na místě. Z uvedeného můžete vidět, že ani psané slovo pod nadpisem nemusí být doslovně pravdivé. Pokud vám tématika bosenských pyramid zatím nic neříká, doporučuji vám vyslechnout přednášku Dr. Osmanagiche, kterou můžete najít zde. V následujících několika příspěvcích se s vámi podělím o svoje zkušenosti z prostoru bosenských pyramid. V příštím dílu se podíváme na kamenné koule v Bosně.

LLV – září 2023

Zpět
Vytiskni stránku