NÁMĚTY

Život v pravdě


Obsah tohoto výroku můžeme pojímat ve vícero rovinách. Předně to zřejmě bude  oblast pravdomluvnosti. To by mělo být základním pravidlem a samozřejmostí našeho života. Možná proto se této rovině dnes nebudeme věnovat.

Druhou oblastí tohoto výroku může být obelhávání sama sebe. Toto je velmi rozšířeným jevem, který je zároveň velmi nebezpečný. Jedná se zejména o rozvíjení ničím nepodložených fantazijních teorií. Tyto fantazie vychází z našich individuálních prožitků, znalostí a zkušeností. Evidentně se nejedná pouze o fenomén poslední doby. V rámci meditační praxe se mu například věnují i buddhisté ve svém příběhu o lodičce na řece. Pokud jej neznáte, tak vás budu zřejmě trochu napínat, protože ho nebudu přepisovat. Stejně tak svoje prožívání omezují výhradně na vjemy jednotlivých smyslových orgánů. 

Dál se zaměřme na formy, se kterými se můžeme v praxi denně setkávat. Jedná se o situace, kdy si sami iniciativně vytváříme virtuální realitu, ve které následně žijeme. Velmi často dochází k rozvíjení představ na základě dílčích vstupních informací. To je jeden z důvodů, proč i když všichni žijeme ve stejném prostředí, prožíváme zcela odlišné životy.  Tímto způsobem také dochází ke spoustě vzájemných nedorozumění mezi lidmi. V této oblasti se také můžete setkat s definicí, že každý z nás vnímá okolní realitu skrze svoji vlastní optiku.

Naše představy nás odvádí od vnímání detailů, které bychom mohli za normálních okolností zaregistrovat. To nás vede k omezenému chápání našeho světa. Čím méně chápeme okolní svět, tím více jsme s ním nespokojeni a tím častěji se uchylujeme k vlastním představám o něm.

Jednou z nejmarkantnějších oblastí poslední doby je vytváření iluzí na sociálních sítích. V tomto případě se jedná zejména o zkreslené a idealizované představy o někom jiném. Tyto naše představy vychází z našeho vnitřního nastavení, které přenášíme i na osoby našich protějšků. Ty se pochopitelně snaží prezentovat v co nejlepším světle. Vzhledem k virtuálnímu prostředí, ve kterém se to všechno odehrává, nemáme možnost prověřit co je realita a co je fikce. Tento stav vede k častým rozčarováním, podvodům a depresím.

Proto mohu doporučit zjednodušit svůj život. Svoji pozornost zaměřit výhradně na oblasti, které se nás přímo dotýkají a nestarat se o nic, co se nás netýká. Stejně tak svoje psychické konstrukce omezit výhradně na reálné vjemy a nepouštět se do ničím nepodložených spekulací. Uvidíte, jak se na základě těchto jednoduchých změn váš život zjednoduší a zpříjemní.

LLV – září 2023

Zpět
Vytiskni stránku