NÁMĚTY

Dobro a zlo

Zamyšlení na toto téma můžeme začít třeba tím, že pojetí dobra a zla je jasným duálním pohledem a způsobem vnímáním našeho světa. Jen málo z nás se dokáže povznést nad tento zaužívaný přístup. Přitom je všeobecně známé rčení že „všechno zlé je k něčemu dobré“ a stejně tak všechno dobré může mít špatné důsledky. Nemluvě o tom, že hodnocení v rámci tohoto přístupu je ryze subjektivní. Co je dobré a potřebné pro jednoho, může být špatné pro druhého a naopak. Přístup k duálnímu pojetí však nejde vědomě změnit, je zapotřebí se k němu dopracovat. I když se však ke kýženému nadhledu dopracujeme, nadále si budeme uvědomovat i jeho jednotlivé aspekty. Ty jsou totiž produktem vašeho konkrétního celkového nastavení. Nebudeme je však soudit a odsuzovat.

Každý tedy máme jiné nastavení a jiné hodnoty. Měli bychom se jich tedy držet. Je to ono Ježíšovo známé „žijte v pravdě“. V překladu to znamená bez přetvářky a být tím pro ostatní čitelným.

V duchovní oblasti se velmi často můžete setkat s přístupem, že pouze Světlo je dobré a Temnota je špatná a zavrženíhodná. Takovýto projev jednoznačně ukazuje na duální pojímání světa a nepochopení celku. Pokud dosáhneme ve svém vnímání nadhledu, tak si uvědomíme, že obě cesty vývoje jsou naprosto legitimní a záleží jenom na vás, po které z nich jdeme.

Pokusme se alespoň částečně definovat, co můžeme považovat za dobro a co za zlo. Dobro je spojeno se Světlem. Dobro bude zcela jistě obsahovat dlouhodobý přínos. V této oblasti najdeme také určitý individuální přesah, který přesahuje dobro pro daného jedince a přelévá se i do jeho okolí. Z toho vyplývá, že dobro spojuje. Dobro také nelze provádět na úkor někoho jiného. Jedním z jeho základních požadavků je totiž neubližovat ostatním.

Oproti tomu Zlo je spojováno s Temnotou. Při jeho konání se orientujeme na momentální, krátkodobý přínos, a neřešíme při tom, že jej budeme muset v budoucnu zaplatit (v praxi třeba půjčky nebo státní dluh). Tyto aktivity jsou realizovány na úkor někoho jiného, bez ohledu na to, že ho takové konání poškodí (třeba rodinní příslušníci či příští generace). V případě, že se jedná o sex bez lásky, honbu za penězi, majetkem, mocí, postavením a kariérou, jedná se vždy ze své podstaty o zlo. Můžeme sem bezpochyby zařadit i lhaní, podvádění, korupci a některé další. Ve své vyhraněné podobě je toto konání založeno přímo na úmyslném poškozování ostatních v duchu „čím hůře, tím lépe“. Jako vyvrcholení činnosti v této oblasti můžeme považovat členství v různých tajných organizacích a satanismus se všemi jeho projevy. Jedná se tedy o individuální záležitost, která lidi rozděluje.

Dobro a Zlo se dá realizovat jak na individuální úrovni, tak na úrovni skupinové. Proto se můžeme z tohoto pohledu zamyslet nad obsahem svého chování. Stejně tak ale můžeme vyhodnotit i jednání osob v našem okolí, našich volených zástupců a různých organizací. Pokud si v této oblasti uděláte jasno, tak vám to značně zjednoduší váš život.

LLV – květen 2023

Zpět
Vytiskni stránku