NÁMĚTY

Všímavost

Všímavost je nejdůležitějším článkem při práci na sobě. Pokud si konkrétního děje nebo jevu nevšimneme, tak s ním nemůžeme ani nic dělat. Je to tedy základ, kterému bychom se při práci na sobě měli přednostně věnovat. Mezi jednotlivými lidmi je velký rozdíl v úrovni všímavosti prožívání života. Každý z nás se nachází na pomyslné ose v rozmezí od naprosté nevšímavosti až po dokonalou a stoprocentní všímavost. Zájmem každého z nás by měla být maximální všímavost.

Svoji všímavost můžeme sledovat ve čtyřech oblastech. Předně se jedná o prožitky spojené s tělem. Svoje tělo máme stále k dispozici, a proto k tomu nepotřebujeme nic jiného. Dále o prožitky spojené s našimi pocity. Tuto oblast máme také stále k dispozici, stačí jí věnovat naši pozornost. Dále s pocity spojenými se stavem naší mysli. V této oblasti se jedná o základní nastavení naší mysli, která může být ospalá, roztěkaná, depresivní, rozjásaná atd. Nakonec pak se sledováním obsahů naší mysli. Zde se jedná o jednotlivé myšlenky, které do naší mysli přicházejí a následně z ní odcházejí. Zajímavý je jak obsah těchto myšlenek, tak jejich zdroj. Toto jsou tedy základní oblasti, do kterých bychom měli naší všímavost nasměrovat.

Všímavost je velmi důležitou dovedností, která nám umožňuje být tady a teď, tedy být v přítomném okamžiku. To nám umožní významné zkvalitnění našeho života. Na základě pochopení těchto vnitřních jevů můžeme pochopit i okolní svět a najít svoje místo v něm.

Je nějaký rozdíl mezi všímavostí a pozorností? Jejich společným rysem je uvědomování sledovaných obsahů. Rozdíl je pak v tom, že se u všímavosti zaměřujeme pouze na různorodé sledované oblasti a zaznamenáváme v nich vše, co se v nich objeví. U pozornosti je tomu jinak. Při ní se jedná o cílené udržování pozornosti u jednoho vybraného obsahu. Například při nácviku meditace na sledování dechu a průběhu jeho jednotlivých fází. V praxi se jedná o velmi užitečnou dovednost, která nám umožní udržet svoji pozornost u právě prováděné činnosti. Například při čtení či učení. Každé zvýšení této dovedností vám dokáže značným způsobem zkvalitnit váš život.

Co můžete od zlepšení všímavosti a pozornosti očekávat v praxi. S jejich kultivací určitě zaznamenáte snížení počtu chyb, které děláte, snížení úrazů, menší zapomnětlivost, lepší soustředění ve všech životních oblastech a nárůst vnitřního klidu. Začnete lépe chápat okolní dění a začnou vám docházet souvislosti. Zaznamenáte i subjektivní prodloužení svého života. Tyto přínosy určitě stojí za to, abyste se této oblasti přednostně věnovali.

A jak jste na tom v této oblasti vy? Kultivaci této oblasti vám vřele doporučuji.

LLV – srpen 2022

Zpět
Vytiskni stránku