NÁMĚTY

Prezidentské volby

13.-14.1.2023

Proč se této problematice vůbec věnovat? Jde přece o onu mnohdy zatracovanou politiku. Navíc prezident nemá skoro na nic vliv. Není to ale pravda. Možná jste se již setkali s příslovím „když se nezajímáš o politiku, bude se zajímat politika o tebe“. V našem současném světě o našich životech totiž rozhoduje právě politika, která nastavuje pravidla pro naše životy. Proto si můžeme položit otázku, jestli jsme se současným stavem naší společnosti spokojeni nebo ne. V případě, že jsme spokojeni, nemusíme nic dělat a všechno můžeme nechat jít samospádem. V případě, že spokojeni nejsme, když nám záleží na budoucnosti naší země, našich dětí a vnoučat, je zapotřebí do volebního procesu aktivně vstoupit.

Na té úplně nejvyšší úrovni se jedná o souboj Temnoty se Světlem, či Zla s Dobrem. V reálném světě není nic dokonalého, proto se v konkrétní podobě velmi málokdy můžeme setkat s jejich ryzí podobou. V praxi tedy budeme muset volit mezi větším a menším zlem. Proto ani při této volbě nemůžeme čekat na svého ideálního kandidáta, ale budeme se muset spokojit s tím nejlepším z předložené nabídky.

O serióznosti prezidentských voleb můžeme úspěšně pochybovat. Rovnost kandidátů ve volbách není rozhodně zaručena. Straničtí kandidáti to mají se svými 10 hlasy senátorů či 20 hlasy poslanců rozhodně snazší než ti, kteří musí sehnat 50 000 samostatných hlasů voličů. Nemluvě o tom, že kandidát s jednotlivými hlasy se dá velmi snadno ze soutěže vyřadit prostřednictvím zneplatnění potřebného počtu hlasů. Toto je právní nastavení celé volby. Při vlastním sběru hlasů někteří kandidáti kupodivu nedosáhli potřebného počtu, jiní i při splnění všech podmínek raději ze soutěže odstoupili. Tím proběhl předběžný výběr prezidentských kandidátů. Další výběr pak za nás provedlo ministerstvo vnitra, když vyloučilo ze soutěže některé nevhodné kandidáty. Tím bylo zajištěno, že budeme moci volit pouze předem odsouhlasené kandidáty. Zůstává nám tedy ono větší a menší zlo, ze kterého budeme muset volit. Tím se samozřejmě nechci nijak dotknout vašeho ideálního kandidáta.

Nebylo by správné doporučovat volit nějakou konkrétní osobu. Dovolím si však doporučit postup při výběru toho nejvhodnějšího národoveckého kandidáta. Před vlastní volbou doporučuji trochu potrápit svoji paměť. Osoby prezidentských kandidátů jsou veřejně známé osoby, které za sebou mají většinou politickou minulost. Proto si můžeme vzpomenout, jak se k nám, běžným občanům, při svém rozhodování chovali. Kdo z nich nám veřejně bezostyšně lhal a terorizoval nás v covidovém období. Obdobně si můžeme k jednotlivým kandidátům zjistit informace o jejich nemorální, nebo dokonce trestné činnosti. Těžko také můžeme očekávat, že nás bude dobře zastupovat nějaký absolvent Aspen institutu, který rozhodně nebude prosazovat české zájmy. Atraktivní vzhled kandidátky/kandidáta také určitě není hlavní devizou a nic nevypovídá o jejich schopnostech vykonávat prezidentský úřad. Ve většině případů u jednotlivých kandidátů najdete souběh více uvedených aspektů. Jako vodítko pro náš výběr může sloužit také to, jaký prostor jednotliví kandidáti dostávají ve sdělovacích prostředcích a průzkumech agentur. V tomto případě se jedná o nepřímou úměru, čím víc prostoru mají, tím jsou méně volitelní. Tímto výběrovým procesem se možnosti naší volby značně zúží. V žádném případě nedoporučuji tuto volbu podceňovat. Odstrašujícím příkladem nám může být sousední Slovensko. V mém případě se proces výběru zúžil pouze na jednu osobu.

Tolik k prvnímu kolu volby prezidenta. Vzhledem k roztříštěnosti názorů lze předpokládat, že dojde i ke druhému kolu voleb. V něm už to bude mnohem jednodušší. Pokud se vybraný kandidát do druhého kola dostane, je zapotřebí ho svým hlasem podpořit. Pokud proti sobě budou stát pouze dvě větší zla, doporučuji nevolit ani jedno z nich. Od této volby se pak lze distancovat tím, že k volbě půjdete, ale odevzdáte čistý list papíru.

Několik posledních voleb nevyznělo ve prospěch nás, obyčejných občanů. Tomu odpovídá i současný stav naší společnosti a ekonomiky. Pokud nechcete, aby za vás rozhodovali jiní ve váš neprospěch, je důležité zapomenout na jakoukoli řevnivost a jít volit, třeba to nejmenší zlo. Když nic jiného, tak tyto volby budou opět ukázkou soudnosti voličů. K této volbě vám přeji šťastnou ruku.

LLV – prosinec 2022

Zpět
Vytiskni stránku