NÁMĚTY


Transhumanismus

Nejdříve se podívejme, co nám k tomuto pojmu poví wikipedie.

Transhumanismus (někdy zkracováno pouze na >H nebo H+) je mezinárodní intelektuální a kulturní hnutí, které podporuje použití nových vědeckých objevů a technologií k vylepšení lidských mentálních i fyzických schopností a na druhé straně také zlepšení co se týče nežádoucích a nepotřebných aspektů lidské schránky, jako jsou hloupost, utrpení, nemocistárnutí a nedobrovolná smrt. Pro tyto účely transhumanističtí myslitelé kriticky studují možnosti a důsledky vývoje a užití technik lidského vylepšování a dalších příchozích technologií. Případná  nebezpečí, stejně jako výhody mocných technologií, které by mohly rapidně změnit podmínky lidského života, jsou rovněž věcí zájmu transhumanistů.

Ačkoliv termín „transhumanismus“ definoval Julian Huxley už roku 1957, současný význam je hlavně produktem osmdesátých let, kdy se začala v USA organizovat skupina vědců, umělců a futuristů, což se později vyvinulo v hnutí transhumanistů. Myslitelé tohoto hnutí tvrdí, že lidé se jednou přemění do bytostí s mnohem lepšími schopnostmi a stanou se tak postlidmi (jako „po lidech“). Transhumanismus se proto někdy označuje jako „posthumanismus“ nebo jako forma transformačního aktivismu ovlivněného posthumanistickými ideály.

Transhumanistická předpověď budoucí, dalece pozměněné lidskosti přitahuje mnoho příznivců, ale i odpůrců, kteří se na dané téma dívají z různých úhlů. Transhumanismus je popisován jedním ze známých odpůrců jako „nejnebezpečnější ideologie na světě“ (podle stejnojmenné sekce časopisu Foreign Policy), zatímco příznivec odporuje tvrzením, že transhumanismus je hnutí, které představuje nejodvážnější, nejpředstavivější a nejidealističtější cíle lidskosti".

Někteří autoři se domnívají, že lidstvo už bude Transhuman, protože pokrok v medicíně v posledních stoletích výrazně změnil náš druh. Nicméně to by nemělo být vědomým způsobem, a proto Transhumanist.

Další informace k tomuto tématu můžete najít na této adrese.

V každém případě se v současnosti jedná o aktuální kontroverzní téma. Zastánci tohoto směru tvrdí, že bez jeho rozvoje lidstvo jako živočišný druh v budoucnu nepřežije. Navíc nejrůznější vylepšení umožní lidem získat schopnosti, o kterých se jim v současnosti ani nezdá. Oproti tomu odpůrci tohoto směru tvrdí, že v případě uskutečnění transhumanismu člověk jako lidský druh zanikne a místo něho vznikne kyborg. Tento směr má také velmi vážné problémy s etikou. Pokud nic jiného, tak v tom, lidstvo rozdělí do dvou kategorií, na ty „přírodní“ a na ty „vylepšené“. Hlavní motivací transhumanismu je dlouhodobý pobyt člověka ve vesmíru. Tento projekt byl zahájen už v období druhé světové války. Mnozí odpůrci transhumanismus také dávají do souvislosti se satanismem.

Nejznámější jsou nejrůznější technická vylepšení člověka. Postupně se s nimi můžeme setkat v oblasti zdravotnictví v podobě umělých končetin a náhrady různých smyslových orgánů. Tato oblast vypadá velmi chvályhodně. Ve skutečnosti však je pouhým předstupněm pro realizaci mnohých dalších plánů. Mezi tyto plány patří čipování obyvatel. Jeho předzvěstí je zatím v rámci identifikace čipování našich domácích mazlíčků. U lidí se bude zcela jistě jednat o občanský průkaz, platební kartu, bankovní identitu, cestovní či covid pas. Následovat budou jistě i komunikační zařízení, které nám umožní nejen komunikovat mezi sebou, ale i zvládat jakýkoli cizí jazyk či jiné předpřipravené informace. Kdo by mohl takovým úžasným možnostem odolat? Na tomto procesu je nejděsivější to, že zejména mladší generace hodlá tyto vylepšení nadšeně realizovat.

Už delší dobu se ale jedná také o vylepšení DNA člověka. Výrokem Nejvyššího soudu v USA bylo již v roce 2013 rozhodnuto, že lidé léčení prostřednictvím mRNA přípravků se stávají transhumanoidy. Z pohledu amerického patentového práva je tak na ně možné uplatnit patentový nárok, autorská a majetková práva. Člověk se tak stává majetkem dané farmaceutické společnosti. Technologie mRNA je převratná v tom, že dovnitř buňky vnese návod v podobě RNA šablony. Tímto způsobem je možné přepsat stávající buněčnou DNA. Je také možné vylepšit vadné sekvence DNA a vyléčit závažné choroby. Stejným způsobem však lze v lidském organismu navodit i jakékoli jiné změny, které člověk nepotřebuje, nebo si je dokonce nepřeje. Podobnost se současnou plošnou mNRA vakcinací proti Covidu 19 je jistě zcela náhodná.

Tato problematika je v současné době na programu dne a v budoucnu se s ní budeme setkávat stále častěji. Proto bude dobré, když si na ni každý z nás udělá svůj vlastní názor a na jeho základě k tomuto směru zaujme odpovídající stanovisko.

LLV – březen 2022

Zpět
Vytiskni stránku