NÁMĚTY

5G

Nejdříve uvedu několik informací z oficiálních propagandistických zdrojů. Sítě 5G se zavádí za důvodu zrychlení rozvoje mnoha oborů a klíčových aktivit podporovaných Národním plánem rozvoje. Síť 3G přinesla rozšíření internetu do mobilních zařízení, což vedlo k rozšíření dotykových telefonů. Sítě 4G podstatně zrychlily přenos dat a umožnily tím v reálném čase přenos audiovizuálních nahrávek. Sítě 5G umožní přenos vyššího objemu dat a zvýší rychlost. Umožní to zrychlení a zlepšení práce, zavedení robotické chirurgie, autonomních vozidel, chytrých bytů, domů a měst, navození přednosti složek záchranného systému v případě nouzových situací. Umožní také propojení jednotlivých strojů, kamerových systémů a chytrých čidel. Rozšíří ukládání dat do cloudových úložišť, sdílení a součinnost s vyšším zabezpečením. V případě dodržení hygienických limitů sítě 5G nemají žádný negativní vliv na lidského zdraví. Vzhledem k tomu, že jsem v této oblasti dost let pracoval, dovolím si s těmito argumenty polemizovat. Nic z uvedeného nevidím pro další rozvoj společnosti jako potřebné. Argumenty o zvýšení bezpečnosti považuji dokonce za zcela smyšlené, vše, co je připojené k internetu, je snadno napadnutelné a uložením svých dat do cloudu je předáváte jeho majiteli. Stejně tak jako lživé považuji nulové dopady na lidské zdraví. Stačí, když se podíváte na diametrálně rozlišné hygienické limity v jednotlivých zemích. Elektromagnetické záření je nepřirozeným druhem záření, které vytvořil člověk. Před technickým obdobím našeho rozvoje se tento druh záření v přírodě nikdy nevyskytoval. Důležité je také si uvědomiti, že se jednotlivé druhy tohoto záření ve svých dopadech sčítají. Pokud se o dopadech na naše zdraví chcete dozvědět víc, doporučuji například cyklus článků, který najdete zde, zde, zde, zde, zde, zde, a zde. Existují ale také internetové stránky, které jsou výhradně orientovány na tuto problematiku. Jedny z nich můžete najít například zde.

Zřejmě jste v televizi zaregistrovali množství reklam mobilních operátorů, které nabízí 5G tarify a mobily. Nastala tedy doba, kdy je vše připraveno na zavedení těchto technologií. Z technologického hlediska však tomu tak zatím není. Všichni naši tři velcí mobilní operátoři používají nižší frekvenční pásma v rozsahu 703 – 788 MHz. Ve vyšším GHz pásmu mají přiděleny rozsahy v rozmezí 3,54 – 3,58 GHz (3 540 – 3 580 MHz). Ani v tomto případě se nedá hovořit o standardních pásmech 5G. V budoucnu se totiž mají používat pásma, která se pohybují v rozpětí 26 – 43,5 GHz (26 000 – 43 500 MHz). Dalším potenciálním pásmem pro 5G je rozsah 66 – 76 GHz (66 000 – 76 000). V obdobném pásmu v rozsahu 57 – 66 GHz (57 000 – 66 000 MHz) již dnes pracují tolik oblíbená Wi-Fi zařízení. Od pohledu je patrné, že jsou tato frekvenční pásma značně odlišná. Pro neznalého v tom nemusí být až tak velký rozdíl. Pro znalého je však tato změna rozsahu zásadní. Rozdíl je jak v charakteru šíření přenášeného signálu, který se s nárůstem frekvence šíří hůře a je zapotřebí více vysílačů a jejich vyšších výkonů. Jejich zdravotní dopady se pro člověka s narůstající frekvencí progresivně zvětšují.

Pro porovnání se v současné době v rámci 4G používají frekvenční pásma 890 - 915 MHz, 935 - 960 MHz a 1 710 – 1 785 MHz, 1 805 – 1 880 MHz. Z frekvenčního hlediska se tedy zatím o žádnou významnou změnu nejedná. O tu se bude jednat až při přechodu na vyšší kmitočtové pásmo. Stejně tak se zatím nejedná o žádnou významnou změnu v rámci přenosové struktury. K té dojde až v okamžiku, kdy bude do přenosového systému začleněn internet věcí, tedy spotřební elektroniky. V tomto okamžiku dojde k zásadní změně způsobu přenosu signálu. Všechna tato zařízení totiž budou komunikovat nezávisle mezi sebou. Tím budete mít v bytě, tedy ve své těsné blízkosti, spoustu vysílačů mobilního signálu. Zde si dovolím doplnit, že jsem přesvědčen, že to u spotřební elektroniky neskončí. Konečnou fází zřejmě bude internet lidí, ke kterému směřuje transhumanismus. 5G komunikací to totiž nekončí. Už dnes se totiž vyvíjí technologie 6G. Pro lepší představu uvádím frekvence mikrovlnné trouby, které někteří méně znalí používají k ohřevu potravin. Jedná se o kmitočtové pásmo v rozsahu 300 MHz – 30 GHz (300 – 30 000MHz). Nejčastěji 2,45 GHz (2 450 MHz). Používat otevřenou mikrovlnku přitom nenapadne ani její skalní uživatele. Skutečné 5G tedy bude využívat vyšší frekvence, než využívá mikrovlnná trouba pro ohřev potravin. Za zmínku určitě stojí i to, že zavádění této technologie bylo v Japonsku zakázáno. Ano, můžeme se tvářit, že Japonci jsou technicky zaostalí hlupáci a nás se důvody jejich zákazu netýkají. V takovém případě ale budeme muset přijmout a nést veškeré důsledky, které tato technologie přinese.  Pouze těžko si tedy můžeme namlouvat, že pro nás tyto frekvence nebudou mít zdravotně škodlivý vliv. Pokud by se nejednalo o nic jiného, tak minimálně o teplotní působení. Tato technologie bude mít také velmi vážné důsledky na stávající magnetická pole. Samozřejmě se nebude jednat o selektivní působení na člověka, ale na veškerou hmotu, která bude těmto frekvencím vystavena. Trpět tedy nebudou jenom lidé, ale i zvířata a rostliny. Při globálním nasazení to určitě podstatně ovlivní i klimatické podmínky na Zemi. Z tohoto důvodu bychom měli na pomyslné misky vah položit na jednu stranu přínosy a na druhou stranu důsledky zavedení této technologie. Ostatně jako by tomu mělo být ve všech případech. Budeme k této aktuální hrozbě pouze nečinně přihlížet, nebo vůči ní aktivně vystoupíme?

LLV – červenec 2022

Zpět
Vytiskni stránku