NÁMĚTY


Aspen institut


Nejdříve se podívejme, co nám k této organizaci poví Vikipedie.

„Aspen Institute je mezinárodní nezisková organizace. Založil ji v roce 1950 chicagský podnikatel Walter Paepcke jako Aspen Institute of Humanistic Studies (Aspenský institut humanitních studií). Jako jeden z nejprestižnějších světových think tanků se zaměřuje na podporu hodnotově orientovaného vedení lidí a otevřeného dialogu o současných globálních problémech. Spolu s mezinárodními partnery se snaží o vytváření společného základu a hlubšího porozumění v nestranickém a neideologickém prostředí prostřednictvím pravidelných seminářů a konferencí. Institut sídlí ve Washingtonu, D.C., a má školící centra v Aspenu v Coloradu a nedaleko pobřeží Chesapeake Bay na Wye River v Marylandu. Jeho prezidentem a výkonným ředitelem je Walter Isaacson, v minulosti mimo jiné šéfredaktor časopisu Time a ředitel CNN. Ve správní radě institutu zasedají např. Madeleine AlbrightováCondoleezza RiceováJavier Solana nebo jordánská královna Noor. Aspen Institute je z velké části financován americkými nadacemi, jako Carnegie CorporationThe Rockefeller Brothers Fund a Fordovy nadace, z poplatků za semináře a jednotlivých členství. Správní rada každého institutu se skládá z vůdčích osobností politiky, státní správy, podnikatelského a akademického prostředí, kteří chtějí přispět k rozvoji otevřené společnosti a demonstrovat účastí její hodnoty. Partnerské instituty působí v Berlíně, Římě, Madridu, Paříži, Kievě, Mexico City, Tokiu, Dillí, Bukurešti, Aucklandu a od července 2012 i v Praze.“

Na první pohled uvedené informace nevypadají nijak zvlášť nebezpečně. Za povšimnutí stojí jak zdroje financí této organizace, tak její vedoucí představitelé. Přesně podle rčení „koho chleba jíš, toho píseň zpívej“. Tedy opět ve prospěch nadnárodních bank a nic ve prospěch normálních lidí.

Dál se podívejme na stav této organizace u nás.

„Cílem středoevropské pobočky Aspen Institute (založena v roce 2012 jako Aspen Institute Prague o.p.s., od ledna 2016 pod názvem Aspen Institute Central Europe) je rozvíjet mezioborovou spolupráci, podporovat středoevropské lídry z různých sektorů a přispívat k analýze a řešení naléhavých otázek současného hospodářského, sociálního a myšlenkového vývoje na expertním a nestranickém základě, a to jak v rámci České republiky, tak širšího středoevropského, evropského a euro-atlantického prostředí ve spolupráci s ostatními Aspenskými instituty. Je vydavatelem čtvrtletníku Aspen Review. Výkonným ředitelem je Jiří Schneider. Předsedou správní rady je Ivan Hodáč, někdejší tajemník Asociace evropských výrobců automobilů (ACEA). Otevření pobočky finančně podpořil finančník Zdeněk Bakala, mezi jehož další neziskové aktivity patří Bakala Foundation nebo podpora Knihovny Václava Havla. Za otevření instituce formátu Aspen Institute, lobboval dlouhodobě ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se slovy, že společnost potřebuje diskuzi s „širším nadhledem než od Bílých Karpat po Šumavu“.“

Česká pobočka tedy nijak nevybočuje z celkového rámce organizace. Zmínění protagonisté Zdeněk Bakala a Karel Schwarzenberg jistě vypovídají o všem. Nestranický základ této organizace umožňuje umístit její členy do všech potřebných parlamentních politických stran, které dokáží ovlivnit dění ve státě v jejich duchu. V praxi to pak vidíme na tom, že je naprosto jedno, kterou z hlavních politických stran zvolíme. Nic se změnit nemůže.

Dál se podívejme na některé veřejně známé členy Aspen institutu u nás. Jejich výčet není rozhodně úplný. Za zmínku stojí i to, že se jejich počet začal výrazně rozrůstat po zvolení představitele Deep state Joe Bidena americkým prezidentem. Že by tito noví členové naplňovali v praxi heslo „kam vítr, tam plášť“?

Mezi členy patří i řada našich bývalých i současných ministrů: Andrej Babiš, Adam Vojtěch, Jana Maláčová, Jan Hamáček, Karel Havlíček, Robert Plaga. Jakou politiku tito lidé vlastně dělají? Že by ve prospěch svých voličů? Dost bych se tomu divil.

Je zde i rozsáhlá skupina dalších mediálně známých členů, kteří zastávají vlivné funkce: Cyril Svoboda, Vladimír Dlouhý, Vladimír Špidla, Zdeněk Hřib, Zuzana Roithová, Emma Smetana, Eva Zamrazilová, Eva Romancovová, Ivan Gabal, Jan Pirk, Jan Zahradil, Jiří Fajt, Jiří Mádl, Jiří Pehe, Jiří Šedivý, Lenka Bradáčová, Markéta Pekarová Adamová, Martin Bursík, Miroslav Singer, Petr Pavel, Petr Pithart. Jak vidíte, tak se jedná o lidi ze všech oblastí naší společnosti. Když se podíváte na jejich činnost, tak vám hned dojde, o co v jejich případě jde. Nebo se snad budete domnívat, že se jedná o neschopné diletanty, kteří se do elitního klubu dostali pouze nedopatřením?

Tolik na ukázku těch, kteří se nestydí a jsou na svoje členství hrdí. Pokud si tento seznam chcete rozšířit o svoje oblíbence, či podívat se na jejich vysmáté obličeje, doporučuji navštívit tuto stránku. Pokud je ještě k zobrazení. Já jsem na ní například jednoho svého klienta našel. Za pozornost jistě stojí i skutečnost, že spousta členů Aspen institutu se zároveň angažuje i v Trilaterální komisi.

Přitom se zcela jistě jedná pouze o onu pověstnou špičku ledovce. Jistě se najde dost utajených členů, o sympatizantech ani nemluvě. Pak se můžeme těžko divit, že všichni táhnou za jeden provaz proti našim zájmům. Také se nemůžeme divit, že byl původní ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček nahrazen dalším členem Aspen institutu Jakubem Kulhánkem. Proto mohl nový ministr s klidem a po pravdě prohlásit, že se na naší zahraniční politice nic nezmění.

Členy Aspen institutu můžete najít ve všech parlamentních stranách kromě KSČ a SPD. Proto se nelze divit, že opozice vlastně zastává stejné postoje jako vláda, kterou kritizuje. Už jenom na základě těchto informací by vám mělo být jasné, koho nevolit. Pokud se vám nelíbí volby mezi uvedenými dvěma stranami, které nejsou ovládané Aspen institutem, jsou ještě k dispozici neparlamentní strany.

Možná jste se setkali s tvrzením, že americký Deep state řídí celý svět a považovali jste ho za konspirační teorii. Zde máte ukázku funkčního schématu toho, že se nejedná o konspiraci, ale o smutnou realitu. Všechno je ve skutečnosti tak prosté.

LLV – květen 2021

Zpět
Vytiskni stránku