NÁMĚTY

 

Covid-19

V tomto příspěvku nechci opakovat všeobecné bláboly, kterými je naše informační scéna přehlcena. Chci v něm poukázat na pár aspektů, se kterými se běžně nesetkáte.

Nechci spekulovat o původu této nákazy, protože k tomu nemáme dostatek informací. Nejrůznějších teorií je mnoho. Pokud ale tuto oblast sledujete, svůj závěr si jistě uděláte sami. Podle všeho zřejmě nejde o přirozený virus. Jeho parametry ve své podstatě splňují charakter biologické bojové látky. Každopádně jej nelze přirovnávat k běžné chřipce. Minimálně na rozdíl od ní má samostatně smrtící potenciál. Blíží se spíš epidemii SARS, nebo MERS. O dlouhodobých následcích tohoto viru se zatím moc nemluví, už dnes je ale jasné, že v některých ohledech bude mít trvalé následky. Proto bychom jej neměli v žádném případě podceňovat.

Začnu své zamyšlení v širších souvislostech. Vedení Evropské Unie v této krizové situaci plně projevilo svoji nekompetentnost řídit tak velký společenský útvar. Proto dle mého názoru stojí za zvážení k čemu nám je účast v takto nefunkční organizaci. Praxe také ukázala, že v případě krize je bližší košile než kabát, jak nás o tom přesvědčilo zabavení námi zakoupených ochranných prostředků na území SRN. Toto jednání je sice na jednu stranu pochopitelné, rozhodně však nevypovídá o nějaké solidaritě či sounáležitosti. Tento praktický stav ukazuje na rozpor praxe s propagovanou ideou EU.

Obdobně je tomu s naší politickou reprezentací. V její činnosti vidíme naprostý amaterismus a neschopnost řešit jakékoli náročné situace. Jednou z hlavních povinností státu je zajistit bezpečnost jeho obyvatel. Současná krizová situace v celé nahotě ukázala nepřipravenost státu tohoto závazku vůči občanům dostát. Stát nemá připraveny žádné organizační krizové scénáře, které by mohl v případě potřeby použít. O materiálním zabezpečení těchto scénářů ani nemluvě. Přechod ekonomiky na krizovou výrobu není díky nadnárodním korporacím dost dobře možný. Současná krize je při tom jedna z těch lehčích. Zkuste popustit uzdu své fantazii, jak by to asi vypadalo, kdyby třeba došlo k plošnému výpadku dodávky elektřiny. Nebo jak by to třeba vypadalo, kdyby nebylo možno dovážet zboží ze zahraničí. Při našich státních zásobách potravin na 1,3 dne by to bylo jistě velmi zajímavé. Na jednu stranu se jedná o nekompetentnost našeho vedení, na druhou stranu zcela jistě o snahu šetřit na nesprávném místě. Při začátku virové epidemie rozhodně nebyl čas na nějakou politickou korektnost a strach o vlastní politické funkce, ale o projevení osobní odvahy. Po čistě organizační stránce vidím zásadní nedostatek v oblasti informovanosti. Nikde jsem se nesetkal s komplexním a aktualizovaným popisem parametrů viru. Bez důkladné znalosti těchto parametrů nejsme schopni učinit potřebná účinná opatření. Postupné přitvrzování opatření je matoucí a málo účinné. Informace o přijatých opatřeních nejsou dostatečně prezentovány a obyvatelé se o ně musí sami aktivně zajímat. Investice do této oblasti jsou při tom minimální. Strategické zásoby totiž nejsou na první pohled vidět a dost dobře se jimi nedá ani příliš prezentovat. Při prvoplánovém řízení společnosti se na této oblasti dost dobře nedají sbírat politické body. V politické oblasti spatřuji i důvod, proč nejsou realizována opatření, ke kterým dospěla Čína. Nepochybuji o tom, že po skončení krize se naši volení představitelé neopomenou pochválit, jak se jim podařilo všechno výborně zvládnout. S nějakou reálnou sebereflexí či poučením z přestálé krize rozhodně nepočítám. V praxi se opět ukázalo, že podstatu každého člověka, organizace nebo společnosti nepoznáme podle jejich slov, ale podle jejich činů. Činy v krizové situaci jsou při tom určitě ty nejvěrohodnější. Když už jsme si do řídících funkcí zvolili takto neschopné lidi, bude jistě na místě, když si tyto krizové scénáře včetně jejich materiálního zajištění vytvoří raději každý sám. Pokud se vám moje předcházející hodnocení zdá být příliš přísné, tak vás mohu ujistit, že moc dobře vím, o čem píši. V minulosti jsem sám několik krizových směrnic vytvořil a dohlížel jsem například na historicky první nácvik likvidace případné havárie v jaderné elektrárně Dukovany.

Nyní konečně k vlastnímu koronaviru. Celý obranný systém měl být uveden do pohotovosti hned při vypuknutí epidemie v Číně. Drastická opatření v rámci republiky měla být uvedena v činnost okamžitě po vypuknutí epidemie v Itálii. Bez této včasnosti nebylo možno šíření nákazy u nás předejít. Všechna přijímaná opatření tedy přicházejí pozdě a navíc jsou naprosto nedostatečná. Předně je nutno omezit pohyb osob na nezbytně nutnou míru. Každý mezilidský kontakt je totiž mimořádně nebezpečný. Při tomto omezení je zapotřebí počítat s velkou náročností na psychiku člověka a vztahy uvnitř rodiny. Tuto oblast je vhodné využít k osobnímu rozvoji a upevnění vztahů v rodině. Co se týká osobní ochrany, jsou požadovaná opatření opět zcela nedostatečná. Je sice pravda, že vždycky je lepší něco než nic. Nejlepší ale je, když jsou tato opatření plně funkční. Pokud nevlastníte respirátor úrovně FFP3, musíte počítat s tím, že ostatní ochranné prostředky nejsou dostatečné. Doporučená vzdálenost, jeden až dva metry je také celkem zavádějící. Mnohem víc záleží na konkrétních podmínkách, jako je třeba počasí a směr větru. Na jakou vzdálenost třeba dokážete cítit navoněnou ženu nebo upoceného muže? Intenzita těchto vjemů vypovídá také něco o účinnosti vašich ochranných prostředků. Mimo ochrany dýchacích cest je zapotřebí chránit zejména oči brýlemi a ruce ochrannými rukavicemi. Pokud splníte i tyto požadavky, tak ještě nemáte zdaleka vyhráno. Virus je totiž schopen přežívat značnou dobu až v řádu hodin na okolních předmětech. Můžete si jej tedy přinést na svém oblečení, botách, tašce a podobně. Pocit bezpečí po příchodu domů, když ze sebe shodíte roušku, či respirátor a umyjete si ruce je tedy zcela imaginární. V této souvislosti je zapotřebí si uvědomit, že v domácnosti nejste jediným rizikovým faktorem. Stejné riziko do ní přináší váš partner a zejména vaše děti. Jak vidíte, tak stoprocentní ochrana proti této virové nákaze není reálná. Můžeme udělat pouze to, že nebezpečí nákazy budeme v rámci svých možností minimalizovat. Pro úplnou bezpečnost bychom se museli chovat jako v prostoru zasaženém biologickou bojovou látkou. Rozdělit striktně prostor na vnější – kontaminovaný a vnitřní – bezpečný. Jednoduše řečeno, vše, co pochází nebo bylo v kontaminovaném prostoru, může být nakažené. K účinným opatřením v tomto ohledu většina z nás nemá potřebné materiální zabezpečení, ale ani praktické návyky. Realizaci těchto zásad si dovedu ještě představit v prostředí rodinných domků, v prostředí klasických paneláků to je ale naprosto nereálné.

Na základě dosavadního průběhu a stávajícího stavu vám mohu doporučit raději nepočítat s rychlým vyřešením stávající situace v průběhu dnů či týdnů. Jako mnohem reálnější vidím horizont v řádu měsíců. Tím ale nic neskončí. Musíme počítat s ekonomickými dopady zavedených opatření. V praxi se jedná o nastartování již dlouho avizované hospodářské krize. Jistě se setkáme s odůvodněním, že za novou hospodářskou krizi může koronavirus. V tomto případě se určitě bude jednat o záminku a ne o skutečnou příčinu. V každém případě vám ale doporučuji počítat s tím, že po vyřešení této krize nebude nic tak, jak tomu bylo před ní. Opět bude dobré se na tuto dobu předem připravit. I tato krize pro nás může být přínosná. Díky ní si můžeme uvědomit pokřivenost společnosti, ve které žijeme, a udělat potřebné změny k jejich narovnání. S tím bychom rozhodně neměli otálet, může to totiž být když ne poslední, tak alespoň jedna z posledních příležitostí.

Přeji vám, aby vás koronavirová nákaza obešla. V případě, že tomu tak nebude nebo že budete znát někoho, komu se nákaza nevyhnula, dejte mi vědět, předám vám další konkrétní informace.

 LLV – březen 2020

Zpět
Vytiskni stránku