NÁMĚTY

 

Život v radosti

Křídla radosti

 

Sri Chinmoy

Madal Bal – Zlín 2006

 

 

Pěstování stromu trpělivosti

 

Trpělivost je nejlepší tlumič otřesů.

Trpělivost je nejvyšší objevitel míru.

Trpělivost je největší věřící dokonalosti. 

Trpělivost není něco pasivního. Naopak, trpělivost je dynamická; vždy směřuje vpřed, k cíli. Trpělivost má v sobě stálý pohyb růstu a je vždy doprovázena mírem.

Trpělivost prodlužuje čas. Náš čas na zemi je velmi omezený. Měli bychom brát trpělivost jako něco, co prodlužuje náš časový limit. Když běžíme dlouhou trať, cíl se zdá být velmi daleko a my jej chceme okamžitě dosáhnout. Pokud neohraničíme dobu, za kterou bychom měli cíle dosáhnout, pak v nás a skrze nás může působit světlo trpělivosti.

Máte-li pocit, že neustále bojujete s časem, děláte chybu. Namísto toho cítíte, že vás každý okamžik vede k vašemu cíli a tento pokrok je sám o sobě částečným cílem. Místo abychom bojovali s časem, měli bychom se co nejvíce snažit duchovně využít každou vteřinu.

Cesta k našemu cíli může být dlouhá. Někdy můžete cítit, že jdete po nekončící cestě vyprahlou pouští a cíl je stále nesmírně daleko. Nezastavujte se však jen proto, že se vzdálenost zdá být tak velká. Musíte být božský voják, který dál odvážně a neúnavně pochoduje. Trpělivost je Boží Síla, ukrytá v nás, aby čelila častým bouřím života.

Abychom si rozvinuli trpělivost, musíme cítit, že náš cíl nás chce a potřebuje stejně tak, jako jej chceme a potřebujeme my. Cíl je připraven přijmout nás a dát nám to, co má, ale učiní tak svým vlastním způsobem v Boží zvolené Hodině.

Dovedete-li si ve své mysli, ve svém srdci, ve svém dechu, ve všech svých činech uchovávat cíl štěstí, potom si trpělivost vyvinete. Musíte si říci: „Nezáleží na tom, jak je cesta obtížná; jestli tam dokážu dojít, získám tolik radosti.“ Váš sen o štěstí vám dá trpělivost a zachrání vás.

 

Zpět
Vytiskni stránku