NÁMĚTY

 

Silvestr a Nový rok

V našem okruhu většina lidí spojuje Vánoční svátky s oslavami Silvestra a Nového roku. Toto spojení je zřejmě dáno blízkostí termínů uvedených svátků. Obsahově však oba svátky mají zcela rozdílné náplně, které je vhodné využít samostatně. Z těchto důvodů nespojuji ani přání k oběma svátkům.

Silvestr nám umožňuje bilancovat uplynulý kalendářní rok a podívat se na to, co a jak se nám v průběhu uplynulého roku v životě podařilo. Každopádně by se mělo jednat o uzavřenou bilanci bez převodu nevyřízených záležitostí do dalšího období. K uzavření končícího období nám velmi dobře může posloužit období mezi Vánočními svátky a Silvestrem. Případné nedodělky nás pak mohou nasměrovat ke stanovení reálných plánů v novém roce. Jedná se tedy o víceméně individuální záležitost, kdy do svých plánů zahrnujeme pouze zainteresované osoby, kterých se naše plány bezprostředně týkají. K této problematice je vhodné přistupovat bez emocí a zcela realisticky. Nemá cenu si něco vyčítat, spíš najít příčinu neúspěchů a způsob jejich nápravy. Tolik po věcné stránce.

V žádném případě by se nemělo jednat o dozvuky vánočního obžerství doplněného o alkoholové či jiné orgie. Pokud k tomu přeci jenom sklouzneme, vypovídá to pouze o naší nespokojenosti sama se sebou v porovnání s reálným životem. Určitě však toto období můžeme využít k prohloubení svého poznání a zjištěn, jak na tom ve skutečnosti jsme. Samotný způsob oslav konce roku může být hodně odlišný a mnohé nám o naší osobnosti napoví. Jsme extroverti, potřebujeme se odreagovat a uniknou z vlastní osobní reality? K tomu nám nejlépe poslouží bujaré oslavy ve společnosti v prostředí vináren, či ještě lépe náměstí. Pochopitelně nejlépe za doprovodu hudby, petard a ohňostrojů. V tomto případě je pro nás důležité uvolnit vnitřní přetlak energie a emocí. Alkohol nám také umožňuje únik od reality a ukazuje na rozpor životního stylu s vnitřními hodnotami člověka. Jsme-li introverti, kterým poklidná osobní realita vyhovuje? V tom případě budeme trávit silvestrovské oslavy doma u televize, či v kruhu nejbližších přátel. Podle toho, jestli jsme s tím spokojeni, se můžeme dál zařídit. Pokud v této souvislosti sledujeme televizní program, může nám to poskytnout reálný ukazatel vývoje naší společnosti, se kterým lze počítat do budoucna.

V této souvislosti je významný ještě jeden fenomén. Tímto fenoménem jsou novoroční předsevzetí, o kterých se všeobecně tvrdí, že nejsou příliš funkční. Jak to s nimi tedy je. Nejde přitom o smysluplnost těchto předsevzetí, ale o schopnosti lidí, kteří si je dávají. Podmínkou úspěšné realizace těchto předsevzetí je totiž rozhodnost toho, kdo si je dává. U těch, kterým předsevzetí fungují, najdeme společné vlastnosti, kterými je rozhodnost, odhodlání a pevná vůle. Díky tomu s jejich realizací tito lidé nečekají až na nový rok, ale začnou je realizovat hned, jak se k jejich realizaci rozhodnou. S realizací svých předsevzetí až na nový rok, či u příležitosti jiných významných termínů jako jsou narozeniny a podobně, čekají ti, kteří rozhodností, odhodláním a pevnou vůlí zrovna neoplývají. Proto se jim také svoje předsevzetí nedaří realizovat. Proto tedy pokud chcete být v realizaci svých předsevzetí úspěšní, doporučuji nejdřív zapracovat na rozvoji zmíněných vlastností a pak se k jejich realizaci odhodlat v jakémkoli termínu. Důležitým faktorem v této oblasti je také potřeba zjistit si, co všechno naše předsevzetí obnáší. S jakými problémy se při jeho realizaci budeme setkávat a zjistit, jestli je jejich překonání při našich schopnostech reálné. V případě, že ne, je zapotřebí nejdříve postupně zajistit úspěšné zvládnutí jednotlivých podoblastí našeho předsevzetí. Mnohem snadněji se nám naše předsevzetí realizuje po jeho dílčích částech, než celé najednou.

Kromě zmíněných předsevzetí je toto období také vhodné k vytvoření konkrétního reálného plánu na nadcházející rok. Sem mohou patřit i zcela banální věci, jako je například vymalovat byt, postavit novou zídku na zahradě, koupit si nové auto nebo zúčastnit se nějaké seberozvojové akce ve formě meditačního zásedu, semináře či něčeho jiného. V těchto případech se doporučuji držet při zemi, aby nám zůstaly peníze a prostor na řešení a realizaci mimořádných akcí.

Jak vidíte, každé období v našem životě nám dává možnost našeho dalšího rozvoje. Je jenom na nás, jak tyto možnosti v reálu dokážeme využít.

LLV – leden 2019

 

Zpět
Vytiskni stránku