NÁMĚTY

 

Prezidentská volba

Koho volíš, Losnu, nebo Mažňáka?

Tato otázka se i po letech ukazuje jako stále aktuální. Na rozdíl od literárních Stínadel má však i jiný rozměr. Systém je totiž nastaven tak, že nám neumožňuje dobrou volbu, ale volbu pouze více či méně špatnou. Je to pochopitelné, protože většina z nás je naprosto dokonalých a všechno by dělala mnohem lépe, než toho jsou schopni nám předložení kandidáti. Problém je i v tom, že se v naší zemi nenajde dostatek kvalitních kandidátů. Možná i z těchto důvodů zůstalo při posledních volbách okolo čtyřiceti procent voličů doma a voleb se tito lidé nezúčastnili. Za zmínku stojí i znalosti a postoje voličů, kteří ještě ani v den voleb neměli jasno, koho budou volit. Vzhledem k tomu, že o volebním programu a zastávaných hodnotách jednotlivých kandidátů neměli ani zdání, nezbylo jim tedy nic jiného než volit podle toho, kdo je jim od pohledu sympatický a kdo ne. Volební program byl při tom tak jednoduchý a to v poměru 2 : 7. Tedy dva kandidáti vlastenečtí a sedm kandidátů proevropských. Ve druhém kole je tento poměr 1 : 1. Proto bude obdobou referenda a bude dobré si udělat jasno, o co ve své podstatě jde.

Ano, každý z kandidátů zastává zcela opačné hodnoty. I přes malé pravomoce prezidenta republiky se jedná doslova o osudovou volbu. O to, zda v následujícím období budeme směřovat směrem na západ, nebo na východ. Náš historický problém spočívá v tom, že se naše země nachází právě na rozmezí mezi západem a východem. První skutečností je, že geneticky a historicky patříme na východ. Druhou skutečností je, že ideologie západní společnosti selhala a nachází se právě v období svého úpadku a rozpadu jejích struktur. Oproti tomu vedoucí úloha přechází jak v politické, tak hospodářské oblasti na východ. Perspektiva je tedy jasná. Buď se přidáme ke kolabujícímu západu, nebo k perspektivnímu východu. Neštěstí je v tom, že je u nás dost těch, kteří se radují z toho, že sehnali lístek na právě odplouvající Titanic. Stačí jenom nastoupit na palubu a vypravit se do země zaslíbené.

Nyní ve stručnosti k hodnotám jednotlivých kandidátů druhého kola prezidentské volby. Pan Drahoš prezentuje orientaci na západ, což v praxi znamená: více EU, více migrantů, tak abychom v této oblasti co nejrychleji dohnali „vyspělé“ západní země, větší účast v agresivních zahraničních vojenských misích, pokračování v podřízeném postavení, pokračování otrocké práce v montovnách za minimální mzdu. Tento kandidát nemá osobní politické zkušenosti, ani vlastní názory, které by mohl zastávat. Bude pouhou loutkou v rukou mocných a bude jednat v jejich prospěch, bez ohledu na prospěch vlastního národa. Už jenom jeho členství v Římském klubu hovoří za vše. Pokud budete volit tohoto kandidáta, dočkáte se velmi rychle uvedeného stavu. Tato volba je obzvláště vhodná pro dobrodruhy, kteří si chtějí na konci svého života ještě užít nějaké to vzrůšo a pro ty, kteří nenávidí svoje děti natolik, že jim chtějí připravit co nejtemnější budoucnost. Pochopitelně je možný i přístup „ať už to máme rychle za sebou“.

Pan Zeman je provlastenecky orientovaný, má bohaté politické zkušenosti, jsou mu jasné procesy, které se ve světě odehrávají, a na základě toho je světově uznávaným politikem. Jeho orientace na východ je krokem do budoucna a postupným vymaněním se ze současného stavu, a dále krokem k obnovení naší suverenity. Tedy méně EU, řešení migrační krize a méně migrantů. Nemá problém stát si za svými názory a to i navzdory neutuchajícím útokům vůči jeho osobě. Tento kandidát je vhodný zejména pro ty, kteří si váží odkazu svých předků, rodinných hodnot, milují svoje potomky a chtějí pro ně co nejlepší budoucnost. Nebojí se při tom dlouhodobě přiložit ruku k dílu na budování této budoucnosti. Estetický vzhled a různé neduhy a nešváry těchto kandidátů přitom nejsou nijak zvlášť důležité. Ve skutečnosti jde v podstatě pouze o zmíněné skutečnosti a jiné kandidáty na výběr nemáme.

Z těchto důvodů bude dobré, když půjdete k volbám a vyjádříte svůj postoj k tomu, kam chcete, aby naše republika směřovala. Vezměte ale také zodpovědnost za svoji volbu, aby se nestalo to, co už tolikrát v naší minulosti. Kam se poděli všichni ti členové KSČ a spolupracovníci STB, když se k nim dnes téměř nikdo nehlásí? Kam se poděli všichni ti, kteří v listopadu 89 na zaplněných náměstích s nadšením zvonili klíči, když se jim dnešní výsledek tohoto zvonění nelíbí? Chce to hodně osobní statečnosti a nést si za svoje činy odpovědnost.

Je s podivem, že se v dnešní „demokratické společnosti“ musí někdo stydět za to, koho volí. Jinak by byl vystaven nevybíravým útokům ze strany svého okolí. Stejně tak jako současný prezident na stránkách aktualne.cz, kde jsem v den voleb napočítal pět urážlivých a znevažujících článků na jeho osobu. Ve skutečně demokratické společnosti by to rozhodně nebylo možné. Proto jděte k volbám, aby volba naší budoucnosti byla volbou nás všech a abyste se alibisticky nemuseli vymlouvat, že to rozhodl někdo za vás. Volte si, koho chcete, podle toho jaké hodnoty vyznáváte, ale svoji volbu si dobře pamatujte pro případ, že se vám vyplní. V případě, že se vyplní volba protistrany, tak ji přijměte a zařiďte se podle toho.

Nevím jak vy, já k volbám půjdu i přes to, že je neuznávám a budu volit Losnu. 

LLV – leden 2018

Zpět
Vytiskni stránku