NÁMĚTY

 

Strava

Pokud se začnete seriózně věnovat rozvoji své fyzické stránky, položíte si dříve nebo později otázku, čím svoje tělo odpovídajícím způsobem vyživit. Jedná se o poměrně důležitou oblast, a proto chci i k ní nabídnou pár svých zkušeností. Tato oblast není zdaleka tak jednoznačná jako oblast fyzického rozvoje. Na toto téma najdete spoustu rozporuplných názorů. Proto ten můj, byť vyzkoušený, berte pouze jako jeden z nich. Nejlépe samozřejmě bude, když se o jeho pravdivosti přesvědčíte prostřednictvím vlastní zkušenosti.

Velký mýtus je dle mého názoru výživová hodnota potravin. Tyto důvěryhodné informace kupodivu není vůbec snadné sehnat. Důvod je ten, že dnešní potraviny obsahují zhruba setinu hodnot, které obsahovaly před padesáti lety. Z výživového hlediska jsou tedy v podstatě bezcenné a podílí se na stavu podvýživy našich fyzických těl. Už před čtyřiceti lety, kdy jsem se této problematice aktivně věnoval, nebylo možno denně sníst tolik potravin, kolik výživných látek fyzické tělo potřebovalo. Hlavní příčinou tohoto stavu je dle mého názoru vyčerpání živin z půdy, na které se dnešní potraviny pěstují. Naše tělo si tyto stavební materiály přebírá z potravin a převádí si je na energii, kterou dál využívá pro svoji potřebu. Samotný tento proces však má malou účinnost a není schopen stavební látky využít beze zbytku. Tudy tedy cesta k naší výživě nevede.

Další zajímavou otázkou je množství vitální energie, která je v potravinách obsažena. Tato energie je obsažena ve všech živých bytostech, tedy i v rostlinách. Tento princip upřednostňují například stoupenci raw stravy. Množství této energie podstatně snižuje úprava stravy. Zejména mikrovlnná, tepelná a uchovávání prostřednictvím konzervování. Proto je důležitá čerstvost potravin. Není to nic nového, princip košér potravin je v některých kruzích znám již velmi dlouho. Je však většinou pojímán jako nějaké náboženské pravidlo bez znalostí vlastní podstaty. Mimo této základní podstaty bychom si měli ještě uvědomit, že po frekvenční stránce existují různé kvality této energie. Ve všeobecnosti lze počítat s tím, že rostlinná strava má charakter vyšších frekvencí a živočišná strava má charakter nižších frekvencí. Z tohoto principu pak často bez znalosti podstaty vychází i prosazování vegetariánství.

Kudy tedy z této šlamastiky ven. Pokud přijmeme ideu, že my sami jako živá bytost máme nějaké celkové osobní frekvence tak bychom těmto frekvencím měli podřídit charakter stravy, kterou konzumujeme. Budeme-li dodržovat tuto zásadu, bude naše stravování v pořádku a bez jakéhokoli pnutí. Zjednodušeně řečeno - materialistům vyhovuje masitá strava s nižšími frekvencemi a lidem zabývajícím se duchovním rozvojem přináleží různé formy vegetariánství s vyššími frekvencemi. Chcete-li jít cestou osobního rozvoje, je vhodné volit stravu, která je frekvenčně o něco vyšší, než jsou naše osobní vibrace. Ne však příliš.

Do kategorie stravy jistě patří i „ujíždění“ na některých konkrétních potravinách. Mnohdy to bývají sladkosti, káva nebo různé jiné, zejména slazené nápoje. Často slýchaným argumentem přitom bývá tvrzení “tělo nejlépe samo ví, co potřebuje, tak proč mu to nedat“. Důsledky tohoto postoje pak většinou bývají patrné na první pohled. Je tomu při tom zcela jinak, důsledek je v těchto případech zaměňován za příčinu. Při řešení těchto problémů je zapotřebí zjistit, proč konkrétní chuť máme a tuto příčinu zpracovat. Pak konkrétní chuť přestaneme mít a nemusíme ji bezduše uspokojovat. Řešením v těchto případech v žádném případě není sebeodříkání, to vyvolává pouze ještě větší vnitřní napětí, kterému člověk nakonec stejně podlehne. Tak je to se všemi dietami.

Za zmínku také stojí i stále narůstající množství alergií. Je to jako rozjetá epidemie, či módní vlna. Není při tom důvod strádat jakoukoli alergií. Při řešení tohoto problému většina lidí zůstává na polovině cesty. Důsledkem jsou zdravotní problémy, které například zapříčiňuje konzumace pšenice. Pšenice ale při tom není pravou příčinou, ta je z pohledu řešení problému pouze prostředkem. To, že nám pšenice a v ní obsažený lepek zdravotně vadí, má svoji příčinu, kterou je zapotřebí nalézt a zpracovat. Po zpracování této příčiny nám přestane lepek obsažený v pšenici vadit a tím zmizí i naše zdravotní problémy. Rozhodně to není snadná a rychlá cesta, zato je to jediná korektní cesta, jak se trvale zbavit alergických problémů.

Samostatnou kapitolu a jakousi analogii s osvícením na konci meditační cesty v buddhismu tvoří ve stravování bretariáni. Ti nemusí konzumovat pevnou stravu a následně ji převádět na využitelnou energii. Jsou schopni přijímat a využívat přímo energii, která je obsažena v práně. Z těchto důvodu u nich všechny předcházející problémy nepřichází do úvahy. Tento princip v různé míře nevědomě využívá každý z nás. Bez něho bychom při úrovni našeho stravování nepřežili. Pokud právě nejsme ve výkrmu, bude užitečné dodržovat alespoň množství konzumované stravy, které by jednorázově nemělo přesáhnout velikost naší pěsti.

Za zmínku ještě stojí geneticky modifikované potraviny, které jsou na našem území v poměrně hojné míře pěstovány a prodávány. O jejich škodlivosti se vedou debaty, proto bude dobré, když si na ně udělá názor každý sám. Osobně jsem přesvědčen o jejich škodlivosti a snažím se jim vyhýbat.

Do oblasti stravy můžeme zcela jistě zahrnout i tekutiny, zejména pak vodu. Ta začíná být díky suchu ne jenom vzácná, ale ve značné míře i chemicky kontaminovaná. Převážně se jedná o Roundup, využívaný k hubení plevele při pěstování geneticky modifikovaných plodin. Ve vodovodní vodě pak najdeme podle velikosti města i značné množství antikoncepce, drog a mikroplastů. To by už ale bylo jiné povídání.

V rámci problematiky stravy ještě stojí za zmínku jedna stará lidová moudrost, která říká, že jsme tím, co jíme. V této souvislosti se můžeme zamyslet nad tím, proč je v našich končinách tak oblíbené vepřové maso. 

LLV – srpen 2018

 

Zpět
Vytiskni stránku