NÁMĚTY

 

Fenomén sté opice

Převážná většina z nás jistě zná „fenomén sté opice“. Nemusíte mít obavu, nebudu ho zde popisovat. Ve svém námětu na zamyšlení se chci na tento fenomén podívat z jiné strany, o které se běžně nemluví.

Zmíněný fenomén je argumentačně používán zejména optimisticky profilovanými ezoteriky. Poslední dobou to však není jenom jejich výsada. S tímto fenoménem se můžete setkat i v oblasti optimisticky smíšené alternativy. Ta tvrdí, že v žádném případě není potřeba, aby stejně smýšlející obyvatelstvo mělo většinu. Podle jejich tvrzení stačí 15 – 18% pronárodně smýšlejících osob, aby se politická situace v naší zemi podstatně změnila.

Dál si dovolím s těmito optimisty polemizovat. Předně, pokud někdo argumentuje vědecky podloženým „fenoménem sté opice“, musí mít tento fenomén všeobecnou platnost. Z pohledu pesimistů si dovolím tvrdit, že tento fenomén musí fungovat i v opačném směru. Pokud dostatečné množství jedinců nějakého druhu zdegeneruje, tato degenerace se automaticky promítne i na ostatní příslušníky tohoto druhu. Ve prospěch tohoto názoru vypovídá současný stav naší společnosti, která nejen dle tvrzení pesimistů zažívá úpadek. Proto bych jako realista nečekal na pozitivní změnu, která by nastala díky optimistickému „fenoménu sté opice“. Domnívám se, že mnohem lepšího výsledku lze docílit bez ohlížení se na okolí, soustavnou prací na sobě. Je to sice cesta mnohem náročnější, ale o to spolehlivější.

Obdobně to spatřuji i ve společenské rovině, která je reprezentována rovinou politickou. Pokud by bylo pravdivé tvrzení optimistů, museli bychom už všichni být názorově v náručí ANO. Jeho preference dlouhodobě kolísají okolo 30%, což bohatě přesahuje procenta uváděná alternativními optimisty. I přes tuto skutečnost v naší společnosti stále nacházíme spoustu mnohem menších politických stran, které prezentují zcela odlišné názory. Domnívám se, že tato realita názor optimistů staví do značně nevěrohodného světla. I v této souvislosti si dovolím tvrdit, že mnohem jistějším řešením je mít svůj vlastní názor založený na konkrétních argumentech, než počítat s automatickým příklonem k většinovému názoru, který nemusí být pro společnost výhodný.

Negativní působení „fenoménu sté opice“ je o to intenzivnější, když si uvědomíme, že všechno v hmotném světě podléhá destrukci a zániku. Naše snažení by proto mělo být o to intenzivnější.

Za zmínku jistě stojí i důvody, které k tomuto stavu vedou. Nenajdeme tam třeba vlastní alibismus, lenost a útěk před osobní zodpovědností?  Zkuste se nad touto oblastí zamyslet, najít vlastní argumenty a na jejich základě si vytvořit svůj vlastní, argumenty podložený názor.

LLV – říjen 2018

 

Zpět
Vytiskni stránku