NÁMĚTY

 

Dobrotivost

S myslí plnou lásky vyzařuje do jedné strany, pak do druhé, pak do třetí, pak do čtvrté, rovněž tak nahoru a dolů: všude ve všem se poznávaje, prozařuje celým světlem, s láskyplnou myslí, širokou, hlubokou, neomezenou, očištěnou od hněvu a nenávisti.

S myslí plnou slitování vyzařuje do jedné strany, pak do druhé, pak do třetí, pak do čtvrté, rovněž tak nahoru a dolů: všude ve všem se poznávaje, prozařuje celým světem, se soucitnou myslí, širokou, hlubokou, neomezenou, očištěnou od hněvu a nenávisti.

S myslí plnou radosti vyzařuje do jedné strany, pak do druhé, pak do třetí, pak do čtvrté, rovněž tak nahoru a dolů: všude ve všem se poznávaje, prozařuje celým světem, s radostnou myslí, širokou, hlubokou, neomezenou, očištěnou od hněvu a nenávisti.

S myslí plnou klidu vyzařuje do jedné strany, pak do druhé, pak do třetí, pak do čtvrté, rovněž tak nahoru a dolů: všude ve všem se poznávaje, prozařuje celým světem, se zklidněnou myslí, širokou, hlubokou, neomezenou, očištěnou od hněvu a nenávisti.

 

 Dvacet jedna řečí askety Gótama zvaného BUDDHA

Vybrané súty pálijského kánonu Tripitaka

podle jediného doslovného německého překladu

K.E.Neumanna sbírky Madždžhimanikája

přeložil a komentářem opatřil Jan Kozák

súta Přirovnání o šatě

(Vatthúpamasuttam)

 

Meditace metta

Je meditace univerzálního přátelství. Je to druh meditace soustředění. Má okamžitý účinek na odvíjení našeho života. Používá myšlenku, slovo, označení. Má hluboký a transformující význam pro naše nitro. Buddha ji dal jako ochranu proti vlivu nepřátelsky nakloněných bytostí. Je součástí meditací čtyř božských příbytků. 1) mettá – láska, univerzální přátelství a náklonnost, 2) karuná – soucítění s bytostmi, které jsou na tom hůře než já, 3) moditá – radost z toho, že se mnoha bytostem vede lépe než mě, 4) upeká – vyrovnanost, vyváženost. Všechny čtyři mají nekonečnou vlastnost nasměrování na všechny bytosti bez výjimky a její intenzity. Je bezpodmínečná a napojená na život. Dokáže vidět a prohloubit dobro v ostatních bytostech. Nemá nic společného s rozumem, je to kvalita vztahu.  

Najděte moment, kdy jste byli sami hluboce šťastni. Několikrát si tu situaci přehrajte ve své mysli. Nechte vystoupit tu radost a štěstí v současné chvíli. Ať jsem šťastný, ať jsem šťastná, ať jsem volný, ať jsem volná, ať žiji v harmonii. Předejte tento pocit svému srdci.

Vybavte si bytosti, které máte rádi a kterých si vážíte. Ať jsou šťastny, ať se jim daří. Vybavte si jejich konkrétní obličeje před vaším vnitřním zrakem. Členové rodiny, blízcí lidé. Prozařte je od hlavy až k patě přízní, laskavostí a přátelstvím s přáním dobra.

Přiberte neutrální bytosti, kolegy z práce, sousedy, vybavte si jejich obličeje. Posílejte jim lásku, nech se jim dobře daří. Nezapomínejte při tom na sebe. Uvědomujte si vaši vzájemnou spojitost. Ať jsem šťastný, ať je mi hezky, ať jsem plný harmonie. Nechte proudit mettá.

Můžete si poslat mettá navzájem. Jsou to všichni, kteří sedí okolo. Nechť jsou šťastní, radostní a plní harmonie. Ať je jim hezky, ať mají hezký život.

Zahrňte celý kraj do té velké náruče mettá. Ať je jim dobře, ať mají hezký život.

Zahrňte celou Českou republiku, všechny lidi, zvířata, i když je neznáte.

Zahrňte celou zeměkouli. Miliardy bytostí. Ať jsou všichni šťastni, ať je všem dobře, ať jsou všichni plni harmonie, bez nenávisti.

Představte si vlastní duchovní srdce, jako zářící kouli, která vysílá světlo do všech koutů univerza. Ať jsou všechny bytosti šťastné a v harmonii. 

 

Obsah meditace metta

Buddhistický zásed Chotěboř-Bílek 2007

Áyukusala Thera (Mirko Frýba)

 

Zpět
Vytiskni stránku