NÁMĚTY

 

Lidská svoboda

V tomto příspěvku chci předložit pár námětů na zamyšlení. Mým cílem není  podat vyčerpávající informace na toto téma, ale předložit jej k zamyšlení a ujasnění si, jak na tom kdo jsme.

Lidská svoboda je zcela iluzorní záležitost a ve skutečnosti neexistuje a ani existovat nemůže. Je to s ní obdobně jako s pravdou. Přesto se najde dost těch, ve kterých dokáže navodit značné emoce. Ve skutečnosti se jedná pouze o náš individuální postoj k této problematice daný naším psychickým stavem, který vyrůstá ze stavu naší mysli. Ať chceme nebo ne, jsme nepřetržitě ovlivňováni nejrůznějšími vnějšími vlivy nebo omezeními, která si sami vytváříme. Tyto rozdíly jsou podmíněny vývojovou úrovní, nebo chcete-li osobním poznáním každého z nás. Na základě toho pak dokážeme prohlédnout více či méně manipulací vedoucích ke změně našich postojů.

Na nižší vývojové úrovni se jedná hlavně o omezení vnějšími podmínkami, které si uvědomujeme a které nás trápí. Může to být například nedostatek peněz, špatné pracovní zařazení, fyzická omezení, rodinné podmínky a podobně. Svoboda člověka je na této úrovni omezena na nevědomé rovině působícími bloky. Svoje vnitřní omezení si díky tomu neuvědomujeme. Proto nám nevadí a považujeme je za naprosto přirozený stav. Tato omezení jsou vytvářena našimi bloky, za kterými stojí aktuálně působící karma. Tato oblast nás tedy netíží, protože si působení těchto mechanismů nejsme vědomi. Nesvobodu nám v tomto případě vytváří naše ego a jeho požadavky. Cesta k nápravě je cestou práce na sobě a z toho vyplývajícího lepšího vnímání okolní reality.

V této oblasti patří za samostatnou zmínku i oblast hypnózy, kterou si většina z nás vůbec neuvědomuje. V nejzákladnější podobě sem patří náboženství. V našem případě tedy křesťanství, které dává našemu životu dlouhodobý základní rámec. Krátkodobě, dalo by se říci módně, se jedná o politickou propagandu. Předně se samozřejmě jedná o cenzurované a okomentované informace, které prezentují sdělovací prostředky. Toto můžeme vidět ve většině našich současných sdělovacích prostředků. Nedílné místo zde má i reklama a všechny módní trendy sloužící rozvoji a podpoře konzumu. Zkuste se podívat například do posledního katalogu Ikea. Tam se to jenom hemží barevnými muži a kudrnatými snědými dětmi. Podle fotky zjistíte, že domácí pohoda je, když bílá žena pracuje v kuchyni a  na kanapi se povaluje barevný muž. Docela by mě zajímalo, kolik našich žen si toto ovlivňování své psychiky uvědomuje,  a podle čeho se pak ve svých nákupech a postojích řídí či teprve řídit budou. Ale to nám jistě ukáže nejbližší budoucnost. Toto vnější působní nás ovlivňuje mnohem zásadnějším způsobem, než si připouštíme. Cesta k nápravě a tím i ke zvýšení svojí svobody je obdobná, jak bylo uvedeno v předchozím odstavci.

U člověka na vyšší vývojové úrovni se oproti tomu na základě jeho většího poznání snižuje působení vnějších vlivů, které dokáže snáze prohlédnout. Oproti tomu narůstá vliv vlastních omezení, kdy se člověk na základě znalosti a dodržování karmických zákonů zcela vědomě omezuje sám. Jedná se o stav, kdy mohu, ale nemusím. Rozhodnutí a volba je v tomto případě pouze na mém vlastním rozhodnutí. V tomto případě nejde tak ani o skutečnou svobodu, ale spíš o pocit svobody, který je založen na možnosti svobodné volby, zda se člověku „vyplatí“ daný karmický zákon porušit a vědomě si za tento čin nést důsledky. Vnější omezení nás v této fázi netrápí, protože nejsme v jejich područí a pocitově se nacházíme nad nimi. Dalším omezujícím faktorem vědomého člověka je uvědomení si povinností a závazků, které v rámci své inkarnace a dosažené vývojové úrovně má. Na této úrovni už nejsme s naším egem a jeho potřebami konfrontováni, a proto můžeme okolní realitu přijímat takovou, jaká je. I v této oblasti ale můžeme najít spoustu úrovní, které záleží na tom, jak to se svým egem máme.

Mezi takto popsanými stavy není žádná dělicí čára nebo znatelné rozhraní, které by bylo možno snadno definovat. Naopak jeden stav pozvolna a přirozeně přechází do stavu druhého. Proto si většinou tyto změny ani nedokážeme uvědomit. Tato skutečnost nám umožňuje odhalit svoji vývojovou úroveň a pro vlastní potřeby si jasně definovat, jaká je naše skutečná míra svobody.

Proto je zcela zbytečné se rozčilovat nad tím, že se někdo chová jinak než já. Každý se prostě chováme právě tak, jak se chovat můžeme, a za tímto chováním se nalézá složitý spletenec naší mysli a individuálních prožitků a zkušeností. Ve skutečnosti se jinak chovat nemůžeme a nemáme jinou volbu, než tu, kterou si právě vybíráme. S tohoto pohledu je zajímavé se zamyslet nad následující definicí svobody.

"Svoboda je poznaná nutnost."

                                                               V.I.Lenin

Kdoví, kde na této definici soudruh byl a jak to vlastně myslel.

Každopádně považuji za dobré vědět, jak na tom právě momentálně jsem. Pouze tak se totiž mohu posunout někam dál. Přeji vám dostatečný prostor pro zamyšlení se nad touto problematikou.

LLV – srpen 2016

Zpět
Vytiskni stránku