Zenové příběhy

 

Oceán v kapce rosy

Henry Brunel

Garamond 2007

 

 

  Henri Brunel, bývalý ředitel gymnázia, přes třicet let učí jógu. Je autorem řady knih o zenu, józe, modlitbách a vztahu mistra a žáka... Z mnoha jeho děl uveďme například: Průvodce relaxací pro ty, kdo nemají čas, Zen: kočičí metoda, Zanechávám své stopy oblakům.

 

Jeho další kniha Oceán v kapce rosy je soubor nejen zenových příběhů, ale i pohádek a bajek z Dálného východu. Sám svou knihu charakterizuje slovy:

 

"Ocitáme se v dobách dávno minulých někde na vesnickém tržišti u nohou zenového mistra, který se zde zastavil na cestě. Stmívá se a my, ukolébáváni rytmem jeho slov, začínáme snít... Zenové učení bylo zpočátku předáváno ústně zenovými mnichy, kteří si vypomáhali nejrůznějšími příběhy, aby zpřístupnili zdánlivě jednoduché, a přesto záhadné myšlenky  zenu i nejprostším lidem. Naše příběhy vyprávějí o dracích, slonech, krásných moudrých dívkách, o mniších žijících v různých chýších, o zádumčivém císaři, kouzelném zrcadle nebo o volavce popelavé... Pod rouškou tajemného okouzlujícího světa se skrývá jádro věcí, absolutno, sama podstaty Buddhy."

 

V letošním roce budeme náměty k zamyšlení čerpat z tohoto díla. Kniha celkově obsahuje 83 příběhů a tak vás publikovaných dvanáct z nich jistě neuspokojí, ale spíše motivuje k sehnání a zakoupení uvedené knihy. Moudrost zenových příběhů je totiž nezměrná.

 

LLV – prosinec 2012

 

Zpět
Vytiskni stránku