Zrychlující se čas a pocit uštvanosti

 

Část druhá

 

Spousta z vás si stěžuje na to, že na svoje duchovní aktivity nemá dostatek času. Slyšel jsem již nepřeberné množství důvodů, proč nemůžete dělat to, nebo ono. Ze své vlastní zkušenosti je však považuji pouze za výmluvy. V případě, že něco opravdu dělat chcete, je zapotřebí hledat způsoby, jak to udělat a ne důvody proč to nejde.     

      

Proto se v této části budeme věnovat možnostem, které při zvládání uštvanosti a nedostatku času máme. Co s tímto stavem uděláte opravdu z velké části záleží jenom na vás.

 

Jde o to na kolik her vnějšího světa přistoupíme, kolik technických novinek a v jakých časových periodách chceme a budeme využívat. Dobře si zvažme, co a v jakém rozsahu nezbytně ke svému životu potřebujeme. Jaké radovánky a jak často si budeme dopřávat. Tato oblast by měla být co nejštíhlejší, aby nám zbylo dost prostoru a času pro nás samotné. Z podstaty věci samotné a rozsáhlosti možností a nabídek je jasné, že nemůžeme být všude, mít všechno a vyzkoušet všechno. Vím, že je to velké lákadlo, ale je zapotřebí umět si říct „toto ne“. Jedná se o naprostý základ práce s časem a dál budeme pracovat pouze s tím, co takto nastaveným sítem propadne.

 

Čas můžeme rozdělit na vnější a vnitřní. Vnější čas je objektivně daný tikáním hodinek a otáčením listů kalendáře. Proto s ním moc neuděláme a budeme jej muset přijmout v té podobě v jaké je. Úplně jiná situace je v oblasti vnitřního času. Pravděpodobně jste si všimli, že nám čas neutíká stejně za všech okolností, případně za všech stavů mysli. Čím více věcí se snažíme dělat najednou, tím nám náš vnitřní čas rychleji utíká. Zkuste jednoduchý trik. Dělejte vždy pouze jednu věc.Po jejím skončení si dejte pauzu a uvědomte si, co jste dělali, jaký vaše činnost měla průběh a výsledek. Teprve pak si stanovte nový cíl a začněte dělat jinou činnost. Pokud se vám ještě podaří překonat nervozitu z toho, že tímto způsobem nic nestihnete, budete mile překvapeni, jak se zklidníte a jak se váš vnitřní čas zpomalí. Na vaši psychiku a tím i na vaši výkonnost to bude mít blahodárný vliv.

 

Dalším malým kouzlem je, být si vědomí co největšího počtu vjemů. Jistě jste si všimli, že se nám jako dětem zdál být čas mnohem delší než v dospělosti. Není to způsobení tím, že by se čas objektivně zrychloval. Je to způsobeno zejména tím, že pro nás bylo všechno nové a okolní svět jsme teprve objevovali. Postupem doby se pro nás stávalo stále víc činností známých a začali jsme je vykonávat rutinním způsobem. Ne jenom, že jsme o nich nemuseli přemýšlet, ale přestali jsme je i vnímat. To je to známé, „zhasla jsem?“ „vypnula jsem plyn?“ „zamkla jsem?“ „zavřela jsem okno?“ a  mnohé další. Lék na tuto bolest je přitom tak jednoduchý, začněte si uvědomovat co právě děláte. Každé činnosti věnujte tolik pozornosti jako když jste byli dětmi. Objevujte ji pro sebe znovu a znovu každý den. Pro naši psychiku totiž existuje pouze ten čas, který si uvědomujeme. Tedy prožitky, které se nám dostávají do vědomí. Nevědomé obsahy jsou přeskakovány. Čím víc jich je, tím méně jsme vědomí a tím pro nás čas rychleji ubíhá.

 

Po zvládnutí tohoto postupu můžeme přejít k prožívání tady a teť. Nevěnujte pozornost pouze tomu, co právě děláte, ale snažte se při této činnosti vnímat co nejvíce vnitřních vjemů. Jaké je to na dotek (hladké, drsné, teplé, studené)jakou to má vůni, barvu (včetně všech odstínů, přechodů, anomálií). Co to ve vás vyvolává, jaké máte při tom emoce (je vám to příjemné, nebo to ve vás vyvolává nějakou nevoli, obavy, ači strach). Jak na to reaguje vaše tělo (svírá se někde, stahuje se, zalévá ho teplo, nebo chlad). Jaké vás při tom napadají myšlenky. A takto můžete pokračovat stále dál. Čím víc popsaných vjemů dostanete do svého vědomí, tím pro vás bude prožívaný čas delší. Začnete si uvědomovat také stále více souvislostí, které se k vaší činnosti váží a jednou třeba zjistíte, že vnímáte všechny souvislosti a podstatu veškerého stvoření a že jste osvícení. Při svém rychlém pokroku  budete překvapeni nad účinností tak jednoduchých praktik.

 

Další zajímavou oblastí je oblast manipulace. Když rozkryjete skutečný stav této problematiky, budete se určitě velmi divit kolika oblastí vašeho života se týká. Ve svém životě bychom se měli dokázat ve všech situacích svobodně rozhodovat. V praxi je tomu ale většinou naopak. Jsme manipulováni reklamami, lidmi v našem okolí (i našimi nejbližšími), dokonce manipulujeme (obelháváme i sami sebe). Většinou děláme něco co ani nechceme, či nepotřebujeme a ani si to neuvědomujeme. Rozkrytí těchto praktik nám značně rozšíří prožívání našeho tady a teď. Najednou si uvědomíme, že v reklamě jsou dávány do vztahových souvislostí oblasti, které spolu vůbec nesouvisí. Začneme si uvědomovat kdo kterou manipulací jaké cíle sleduje. Potažmo kdo je při tom jak šikovný, z čehož snadno odvodíme jak na tom kdo ve skutečnosti je.Tato naše vědomá myšlenková aktivita nám ne jenom prodlouží náš vnitřní čas, ale také nám pomůže osvobodit se od manipulativních vlivů našeho okolí. Na základě tohoto poznání budete moci vypustit spoustu svých neužitečných činností a odbourat spoustu svých zbytečných potřeb. Tím získáte další čas.

 

Život převážné většiny z nás je zaměřen na výkon a to bez toho abychom si uvědomovali s tím spojené souvislosti. Mnohdy něco děláme neefektivně a výsledek naší činnosti nemá žádnou skutečnou hodnotu. V duchu rčení “není důležitý cíl, ale cesta“, přehodnoťte svůj dosavadní přístup a změňte svoji orientaci na prožívání. Prožitek pro vás má totiž trvalou hodnotu, nikdo vám ho nevezme a na rozdíl od dosažených cílů si ho odnesete na konci života v podobě nabitých zkušeností sebou. Tímto způsobem dostanete do svého vědomí mnohem delší časový úsek, než je tomu pouze při vychutnávání prchavých chvilek při dosažení cíle.

 

Jak často slýcháme ono „nestíhám“, „jak se s tebou mohu domluvit na příští týden, když nevím co bude dnes odpoledne“. V převážné většině případů za ním v pozadí stojí naše neschopnost realisticky hospodařit se svým časem. Všechno to, co potřebujete, případně chcete udělat by se vám mělo pohodlně vejít do vašeho časového rozvrhu. Vím, že to není jednoduché a mnohdy to bude i bolestné. To tehdy, když se budete muset s něčím oblíbeným, nebo pro vás důležitým rozloučit. Všechno to je pouze o stanovení si osobních hodnot a cílů. Tedy každé činnosti, které nás stojí nějaký čas musíme přiřadit nějakou důležitost v našem životě a jí odpovídající časový úsek, který na získání této hodnoty budete potřebovat. Potřebné činnosti si seřaďte podle důležitosti a v tomto pořadí je zaneste do svého časového plánu. S věcmi, které se do něho nevejdou se budete muset chtě nechtě rozloučit. Po splnění jednotlivých činností si je nezapomeňte vy\hodnotit. Uvidíte jaký klid a dobrý pocit to ve vaší mysli vyvolá. V případě, že vám nějaký bod z vašeho programu z objektivních důvodů vypadne, nemusíte nad tím truchlit.  Buď si udělejte volno a odpočiňte si, nebo v případě, že budete chtít být hodně usilovní, sáhněte po náhradním programu, na který se ve vašem plánu nedostalo. Při jeho splnění získáte ještě lepší pocit z toho, že jste udělali něco navíc.

 

Velmi často se setkávám s akcí „kulový blesk“. Jedna věc se zpozdí a tím protáhne. To pak strhne lavinu časových posunů všech dalších událostí, které mají následovat. V praxi to obnáší nekonečný řetěz telefonátů a předomlouvání již dříve domluveného. V těchto případech však neměníte svůj časový plán jenom sami sobě, ale zároveň všem zúčastněným a ti pak zase dál všem zúčastněným na jejich časovém plánu a tak dál. Strhává se tím skutečná lavina, která dostává do časového stresu nepředstavitelné množství lidí. Zamyslete se nad tím, kdo z vašeho okolí se takto pravidelně chová a způsobuje vám tyto problémy. V těchto případech doporučuji s ním tyto situace probrat a pokud to nepomůže, vyškrtnout jej z okruhu svých známých. Naše duševní zdraví a psychická pohoda by nám měla být cennější, než kontakt z nezodpovědným jedincem z našeho okolí. Tímto radikálním přístupem dokážete opět uspořit značné množství času a získat potřebný klid.

 

Jistě se vám může zdát, že navrhované praktiky jsou příliš triviální a nemohou vám přinést potřebný prospěch. Pokud je začnete praktikovat, zjistíte, že to není tak jednoduché a že budete muset podstatně změnit svůj dosavadní život. V žádném případě však nepočítejte s tím, že se vám tyto „drobnosti“ podaří realizovat ze dne na den. Při jejich realizaci budete muset překonávat doposud používané nevhodné stereotypy.

 

Můžete se zeptat jak objektivně poznáte, že se vám vaše úsilí vyplácí a všechno se vám daří jak má. Kromě subjektivního pocitu prodloužení vnitřního času zaregistrujete snížení roztržitosti, budete dělat méně chyb, začnou se vám vyhýbat úrazy a jiné životní nepříjemnosti. Váš život se zklidní a budete si ho více užívat.

 

Celá problematika je pochopitelně mnohem složitější a zaslouží si daleko větší pozornosti. I při realizaci popsaných jednoduchých postupů však můžete dosáhnout neuvěřitelných výsledků. A nějak začít je třeba. K uvedený námětům se samozřejmě můžete postavit, že jsou to takové ptákoviny, že je nebudete ani zkoušet. Pak ovšem nikdy nezjistíte jestli skutečně fungují, nebo ne. Můžete se také, bez vnitřního přesvědčení některé z nich, rozhodnout vyzkoušet a zjistit, že nefungují. Pak se doporučuji zamyslet nad tím, jestli skutečně chápete podstatu navrhovaných změn, případně kde v jejich realizaci děláte chybu. Jedná se totiž o vyzkoušené věci, které některým lidem fungují. A pokud fungují jim, měly by fungovat i vám. Každopádně vám v této oblasti přeji hodně úspěchů.

 

LLV – srpen 2012          

 

  

Zpět
Vytiskni stránku