Kvalita obilí

   

    Při přípravě obilných placek jsme v praxi dospěli k zajímavému poznatku. Manželka koupila ve zdravé výživě „kvalitní“ špaldové obilí za 110,- Kč kilogram. Je přece zapotřebí žít zdravě a tak všechno musí být „eko“ a „bio“. Být „in“ v tom opravdu žádnou roli nehrálo.  Motivace spočívala skutečně pouze v tom, že zdravý recept vyžaduje kvalitní suroviny.

 

    V rámci přípravy obilí je ho zapotřebí nechat naklíčit. K našemu překvapení přes veškerou péči ani po třech dnech obilí pořádně nenaklíčilo. Klíčení probíhalo za teplého počasí ve standardních bytových podmínkách. Špalda však byla evidentně mrtvá. Výsledek můžete vidět na následujících fotografiích.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        Celkový pohled na misku se špaldou.                                                                                      Detail na špaldu po třech dnech klíčení.

 

    Tento stav nás příliš neuspokojil a proto jsme se rozhodli obilné placky následně vyrobit z normální pšenice sehnané od vesnického dodavatele. Pšenice sice nevypadala tak luxusně a nebyla tak čistá jako koupená špalda. Její příprava si tudíž vyžádala trochu práce navíc. Při obdobných podmínkách a stejném postupu byl výsledek nesrovnatelný. Pšenice byla evidentně živá a dávala to znatelně najevo. Výsledek můžete porovnat na fotografiích. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         Celkový pohled na misku s pšenicí.                                                                                         Detail na pšenici po třech dnech klíčení.

 

    Tento výsledek nás může přivést k zamyšlení, co to vlastně jíme? Jakou mají koupené potraviny skutečnou výživovou hodnotu? Je běžně dostupné obilí geneticky modifikované, aby neklíčilo a nebylo je možno použít pro sadbu? Nebo je chemicky upravené proti plísním a škůdcům tak, že je samo mrtvé? Každopádně mi tento stav nepřipadá normální. Naše generace ještě vyrostla na normálních potravinách, které současné děti nikdy nepoznají. Jenom čas ukáže, jaké dopady to bude mít na jejich tělesné i duševní zdraví.

 

    Zatím tuto naši zkušenost berte pouze jako informaci a námět pro vytvoření si vlastního názoru, případně přijetí opatření v oblasti výživy. V budoucnu se této oblasti ještě hodláme věnovat.

LLV – květen 2012

  

Zpět
Vytiskni stránku