Válka

    Nedávno jsem měl štěstí být přítomen velice zajímavému prožitku klienta, který mne přivedl k zamyšlení. Rozhodl jsem se jej zveřejnit, přestože si uvědomuji, že může vyvolat rozporuplné emoce.

    V rámci řešení problému se klientovi vybavila událost ze druhé světové války. Jakožto mladý italský žid delší časové období utíkal před nacisty. Schovával se po lesích i ve vybydlených starých a rozbitých domech. Cítil se jako štvaná zvěř, na pokraji svých fyzických i psychických sil. Po dlouhém a vyčerpávajícím útěku byl nakonec na udání skutečně polapen a transportován do sběrného tábora. Odtud již putoval do speciální laboratoře na pomezí Rakouska a Itálie. Zde prováděli nacisté na židech tajně pokusy s chemickými látkami. Klient popisoval odhadem měsíc bolestných pokusů na pokraji tělesného rozkladu. Smrtící injekce na závěr už byla toužebně očekávaným vysvobozením. Asi nemusím vysvětlovat, jak hlubokou zlobu a nenávist prožíval. Jeho mysl byla plná zoufalství, vyčerpání a rezignace. Nechápal, proč s ním zachází jako s kouskem hadru, hůř než s dobytkem.
    Poté ale následovala konečně smrt a odchod do světla. Zde mu byl umožněn nadhled a uvědomění si souvislosti s vlastní karmou. Spatřil své předcházející životy v armádě a spoustu hrubých omylů, kterých se jako voják sám dopustil. Bylo mu ukázáno, k jakému pochopení prostřednictvím této zkušenosti měl dojít. Tím se jeho vnímání tohoto života najednou začalo měnit. Přestal ho vidět negativně. Kromě toho mu přišlo uvědomění si hlubokých změn, které se v naší společnosti začínají odehrávat. Vnímal duchovní vibrace, které se stále silněji šíří. Ale také fakt, že tuto duchovnější dobu mohou prožívat pouze jedinci, jenž dosáhli úrovně odpovídající této době. A proto je nezbytně nutné si zpracovat svoji karmu a dojít k potřebnému poznání. Uvědomil si, že v předcházejících životech si "nadrobil" tolik negativní karmy, že v běžném životě není v jeho silách si ji včas zpracovat. A právě proto byl tento židovský život plný utrpení pro něj obrovským požehnáním, "božím darem". Umožnil mu zpracovat takové množství karmy, které by mu za normálních okolností trvalo několik životů. Vnímal, že celá nejenom druhá, ale i první světová válka v "předvečer" duchovních změn je právě takovýmto požehnáním pro mnoho duší, které by se již jinak nebyly schopny se svojí karmou včas vypořádat. Také pocítil lítost nad všemi dušemi z "druhé strany", strany nacistů. Neboť si neuvědomovaly, jaké utrpení si vytváří do budoucna. Zákony karmy jsou totiž neúprosné a nejdou nijak obejít, či přechytračit. Zatímco na jedné straně tedy docházelo k ohromnému karmickému vyrovnání, na druhé straně vznikaly nové velké karmické dluhy. Vnímal zcela jasně, že duše na straně nacistických tyranů mají dveře do přicházející doby zavřené. Jeho nenávist a zloba se změnila v lítost nad těmito dušemi.
    Další průchod daným životem klient procházel v klidu bez negativních emocí a somatik, s pokorou, přijetím všeho utrpení a s velikou vděčností.

    Tato jeho zkušenost mne vedla k zamyšlení nad smyslem válek. Pochopitelně, z našeho pohledu se jedná o velice primitivní způsob řešení konfliktů, ale z duchovního nadhledu tam můžeme vidět i hlubší význam. Jak se zdá, neměli bychom nikdy odsuzovat nic a nikoho, protože z našeho omezeného pohledu nejsme schopni dohlédnout všech aspektů. A právě ti, kteří nám nejvíce ubližují, nám mohou v podstatě poskytovat největší dar. A proto bychom jim měli být vděční. To je právě obsahem moudrosti mistrů, kteří milují své nepřátele a kteří jsou těm, kdo jim ubližují, vděční. K tomu by nám měla sloužit pokora vůči všemu, co nás v životě potká. Vše bychom měli přijímat s vděčností, byť to zní jako ohrané klišé.

RS – květen 2009
 

 

Zpět
Vytiskni stránku