Psychokorekce

   Psychokorekce znamená ovládání lidských psychických potíží a lidského chování. Nejdříve je potřeba učinit důkladnou analýzu jedince. Pokud je tato metoda použita nesprávně, může dojít k opačnému efektu - ke zhoršení stavu pacienta.
    Autoři tvrdí, že při podvědomé psychokorekci nejsou používány žádné zakázané příkazy či sugesce. Základem je najít slovo, či obrázek, které zničí patologické komplexy v mysli či nezdravé motivace chování. Obsah slova či obrázku by měl být stručný, mít maximální informační hodnotu a měl by způsobit řetězec složitých asociací. Měl by také odpovídat vnitřním pacientovým hodnotám. Dále je vybrána oblast mysli, která se dá nejefektivněji ovlivnit. Pak specialista formuluje plán ovlivňování. Musí vyjádřit tento plán pomocí symbolů během 4-7 vteřin způsobem, který je blízký a pochopitelný pro pacientovo nevědomí.
 
Používají tři druhy psychokorekce:
1. Audiopsychokorekce - zakódovaná slova a celé fráze jsou vloženy do audio zdroje, které pacient poslouchá.
2. Videopsychokorekce - zakódované obrázky, objekty na obrázku a slova jsou vloženy do video zdroje, na které se pacient dívá.
3. Intenzivní psychokorekce - provádí se ve změněném stavu vědomí s využitím jak obrázků, tak slov.
 
    Podstata těchto metod spočívá v ovlivňování nevědomí pomocí významových stimulů - obrázků, slov a klíčových symbolů. Je přitom využíván vnitřní jazyk jedince, který neznají ani jeho nejbližší. Přitom jediné slovo může mít více významů, v závislosti na intonaci či situaci. Některá slova přitom mají univerzální význam pro všechny lidi. Tyto slova jsou využívána na nahrávkách, které je možné zakoupit.

Audiopsychokorekce
    Audiokorekce je nejdostupnější a nejpohodlnější. Je využívána nejen pro terapeutické účely, ale také duševní prevenci a pro odstranění napětí a relaxaci.
    S výzkumem audiokorekce se započalo v osmdesátých letech. Přelom přineslo až využití počítačové techniky, kdy se podařilo pomocí speciálního softwaru zakódovat obsah předávané informace do zvuku, kdy nejenže přijímací osoba není schopna určit zdroj, ale ani tento zvuk postřehnout. Toto bylo i experimentálně dokázáno, přestože určitá skupina lidí při poslechu nahrávek ve spánku později vypovídala, že měli sen, kdy viděli a slyšeli osobu čtoucí obsah, jenž byl zakódovaný. Tento kódovaný obsah může být na pozadí jiného zvuku, např. hudby. Pacient se potom začne chovat jinak - dle předané informace a domnívá se, že tak činí na základě vlastního rozhodnutí. Zhruba u 10-15% osob tato metoda není účinná, protože jejich mozek není schopen dané informace dekódovat či mají jistou imunitu. Tu lze ovšem za vynaložení určitého úsilí také překonat.
 
Videopsychokorekce
    Videopsychokorekce je založena na vkládání zakódovaných obrázků do videa. Ten není možné odhalit jinak než pomocí dekódovacího zařízení. Přesto ho nevědomí přijme a dekóduje.
 
Intenzivní psychokorekce
    Tato korekce přináší nejrychlejší a nejvýraznější výsledky. Je prováděna ve změněném stavu vědomí. Skládá se z přípravné a z následných tří částí.
    V přípravné se pomocí psychosondy získávají vstupní informace.
    V první fázi je pacientovi presentována a zakódována oblast psychokorekce mající negativní obsah a také vizuální řetězec s určitým obsahem. To probíhá ve stavu plného vědomí, přestože to působí na vědomé i nevědomé úrovni. To vede k adaptaci a aktivní reakci vědomí pacienta. Vynoří se celé spektrum emocí.
    V druhé klíčové fázi dosáhnou emoce vrcholu, informační tok je přerušen a je vložena stručná ale velice silná sugesce podporovaná silným akustickým stimulem. Tato formule je na základě psychosondy připravena individuálně pro každého pacienta. Tato fáze probíhá ve změněném stavu vědomí. Negativní obsah nevědomí se mění na pozitivní. Později si pacient tuto fázi nevybavuje a ani si není schopen uvědomit obsah sugesce.
    V poslední třetí fázi je pomocí audio-visuálního stimulu pozitivní povahy upevněn obsah sugesce ze druhé fáze.
    Po intezivní psychokorekci trvá určitý individuální čas, než se zakotví nové chování založené na vložené sugesci. Po tuto dobu denně pacient poslouchá speciální nahrávku, ve které je rovněž zakódována upevňující informace.
 
Psychosonda
    Psychosonda je údajně nejpřesnější nástroj pro monitorování lidské duševní aktivity. Umožňuje překonat psychologický obranný mechanismus, který se zapne pokaždé, když člověk reaguje na otázky výzkumníka a který způsobí určité zkreslení výsledků. Umožňuje využívat nevědomé reakce a stimuly pro psychovýzkumy.
    Na základě psychosondy lze zjistit, zda zkoumaný subjekt "nevlastní" něco, co by bylo nebezpečné pro společnost či pro jeho zdraví.
Psychosonda je software, který se vejde na obyčejné CD. Velikou rychlostí blikají na obrazovce čísla, mezi nimiž jsou ukrytá slova, fráze či symboly, které zkoumaný jedinec nepostřehne, ale jeho nevědomí je vnímá. A reaguje na ně tak, že nevědomě mačká tlačítko klávesnice, aniž by si uvědomil, že tím odpovídá na skryté otázky. A právě na tom je založeno zkoumání nevědomí zkoumané osoby. Celé skenování jedince netrvá více než několik minut.
 
    Na internetových stránkách Institutu psychotechnologického výzkumu můžeme také najít nabídku konkrétních produktů se zaměřením na oblast lidských zdrojů a korporátní bezpečnosti:
 
Lidské zdroje
    Produkty jsou určeny pro personalisty, dětské psychology, psychoterapeuty a rodinné poradce. Tyto produkty umožňují získat komplexní informace o jedinci či skupině lidí, odhalit patologické sklony, schopnosti a talent jedince. Uživatel může vybrat nejefektivnější využití zaměstnance, vybrat mladým lidem správné pole jejich aktivit, správně postřehnout a napravit nežádoucí chování teenagerů atd.
 
    Pomocí této metody může oddělení lidských zdrojů spolehlivě selektovat kandidáty. Politika lidských zdrojů může být dobře plánovaná ve vztahu k cílům podniků a státních institucí. Zahrnuje to otázky osobní dynamiky, profesního určení, týmové organizace, hledání neformálních lídrů, profesního a psychologického růstu jedinců, jejich motivací, cílů a kreativity. Pomocí těchto produktů mohou být efektivně řešeny problémy jak jedinců tak skupin, předpovězena struktura konfliktů, doporučena preventivní opatření a způsoby řešení. Tyto techniky umožňují objasnit s požadovanou přesností psychický a psychosomatický zdravotní stav a doporučit způsoby nápravy labilních stavů, stejně jako navrhovat způsoby rehabilitace a znovuadaptaci jedince či skupiny lidí.
    Software psychosondy může být včleněn do nejrůznějších programů. Může být také modifikován pro nejrůznější účely a úkoly sociální péče. Psychologové nepotřebují při používání tohoto softwaru žádný další speciální výcvik. Je levnější než najmutí skupiny psychologů.
 
Korporátní bezpečnost
    Tyto produkty pomáhají chránit podnikové vlastnictví - materiální i duševní. Mohou například detekovat zdroje úniku informací, spojení s kriminálními skupinami, zabránit pokusům ekonomické špionáže, stejně jako detekovat destruktivní záměry zaměstnanců vzhledem ke společnosti (podniku). Navíc tyto metody pomáhají v následujících oblastech:
- odhalit skutečné cíle a skryté motivy účastníků obchodních jednání
- odhalit případy podvodů při auditech
- kontrolovat kvalitu zpráv, které jsou kritické k projektovým výsledkům (pomocí odhalení vedlejších motivů při přípravě zpráv)
- měsíčně diagnostikovat klíčové podnikové jedince, kteří mají přístup k tajným informacím, nebo kteří dělají strategická rozhodnutí
 
Závěr
    Z výše uvedeného výtahu stránek je jasné, že se jedná o velice závažnou problematiku. Jsou-li uváděné informace pravdivé (což považujeme za možné vzhledem k prokázaným mnohaletým výzkumům lidského vědomí a jeho ovládání nejen v Rusku, ale i v USA a dalších státech), jsou uživatelé těchto metod schopni si kohokoliv důkladně nejenom přečíst, ale hlavně také přeprogramovat. A to i proti jeho vlastní vůli. A to si dozajista každý sám spočítá, že pro spoustu mocných skupin je to dozajista velice lákává myšlenka. Vždyť i autoři na svých stránkách přiznávají, že existují všeobecně použitelné formulace, byť méně účinné než formulace ušité na míru každému jedinci. Pro ilustraci si dovolím malou spekulaci:
    Je všeobecně známo, že minulý ruský prezident vzešel ze složek KGB. Asi nikdo nepochybuje, že tyto složky nemají žádný problém s použitím nejrůznějších metod k dosažení svých cílů. Kdo dobře sleduje zprávy, pamatuje si, že před několika lety po havárii ruské námořní atomové ponorky Kursk se Putinova popularita blížila nule. A on si rychle uvědomil, že pro svoji politickou budoucnost musí ovládnout média, což se mu také brzo podařilo. A od té doby začala zářit nová ruská hvězda, která je často označována jako nový ruský car. Jeho popularita se drží závratně vysoko, že by mu to mohl leckterý politik závidět a jeho pozice je v Rusku takřka nedotknutelná. Máme zde zkušeného agenta KGB, který má pod svojí kontrolou všechna důležitá ruská média a který má bezpochyby veškeré informace o fungujících metodách, které tu popisujeme. Kdo z nás věří, že by se v případě potřeby zdráhal je použít? A kdo z nás věří, že by je v případě možnosti nevyužil kterýkoliv světový politik či firma toužící po vyšším odbytu svých produktů? A jakou máme jistotu, že se tak už opravdu neděje? Obávám se, že se moje spekulace blíží realitě víc, než bychom si přáli. A tak bychom mohli pokračovat.
    Také je jistě velice podezřelé, proč se obsah sugestivního sdělení musí vejít do časového rámce 4-7 vteřin. Přece pokud se jedná o práci s jedincem, který k tomu vydá souhlas, není tak krátký čas nutný. Takto krátký vzkaz ovšem jde nepozorovaně vsunout do spousty zdrojů - od telefonního hovoru až po televizní reklamy atd.
    Stále se ale bavíme pouze o možnosti zneužití této metody. Jenže celá podstata tohoto principu je špatná a my se s ní nemůžeme morálně v žádném případě ztotožnit. I když pomineme fakt, že nikdo nemá právo nahlížet bez souhlasu do nitra druhých, rozhodovat, co je v jejich mysli  špatné a nežádoucí, nemluvě o násilných korekcích, jedná se dle našeho názoru o chybný přístup od samého počátku. Tato metoda se totiž opírá o "léčení" pomocí sugescí. Jinými slovy, každý problém se násilím změní. Vzniká zde tedy nová nesvoboda, nový nepřirozený stav, který se dřív nebo později musí opět někde projevit novou disharmonií. Pouze takový přístup, kdy se nevkládá nová sugesce či "záplata", ale kdy dochází k osvobození pomocí zpracování daného problému vede k větší svobodě jedince. A samozřejmě také k pochopení a následnému duchovnímu vývoji. Pokud toto člověku odepřeme, vezmeme mu příležitost naučit se to, co měl. Což pochopitelně ovlivní také naši karmu a i my za to budeme muset platit, byť bychom měli jinak čisté úmysly. Nedomnívám se ovšem, že tyto čisté úmysly sdílí i vědci věnující se výzkumu těchto metod. Jejich úkol bude spíše vytvářet nástroje pro vytvoření poslušného stáda než svobodného jedince. Neboť pro politické elity není nic nebezpečnějšího, než svobodní lidé na nich nezávislí, schopní objektivně hodnotit a sledovat jejich počínání.    
 
    Přestože cena produktů není na stránkách uváděna, je z porovnávání ceny s najmutím týmu psychologů jasné, že se nejedná o levnou záležitost. Je tedy zřejmé, že dané stránky slouží především k obchodním záměrům. Přestože se sám V. Smirnov dušuje, že mají pouze čisté úmysly a stránky slouží pouze k podělení se o informace z dané oblasti, aby se tak předešlo možnému zneužití. To je ovšem již od pohledu při uváděném zaměření produktů poněkud úsměvné.
Z výše uvedených důvodů bych experimenty s touto metodou nedoporučoval.

RS - březen 2008

Zpět
Vytiskni stránku