Karmická láska
část první

    Láska je věc, která k lidskému životu neodmyslitelně patří. Pro její rozšířenost a mimořádnost si jistě zaslouží mnohem více pozornosti, než jí v našem životě věnujeme. V materialistickém pojetí naší společnosti je tato oblast většinou spojována se sexuálními praktikami, případně psychologickými dovednostmi jak vycházet s partnerem. Zaměřme se proto na její jemnější pozadí, příčiny jejího vzniku a jednu z možných forem její kultivace.
 
    Všeobecně je mezi lidmi láska považována za jednu z nejvyšších hodnot, která často přichází nepozvána, buď je, nebo pak najednou není a hlavně, nedá se jí poroučet. Je to s ní jako s vírou, nepotřebujeme pro její existenci žádné argumenty. Člověk se většinou zcela nepochopitelně zamiluje a cítí se s láskou velmi příjemně i přes to, že mu mnohdy způsobuje nemalé obtíže a soužení. Pokud ji nemá, tak se naopak cítí tak nějak prázdný a něco důležitého mu v jeho životě chybí. Mnohdy ji pak závidí těm, kteří ji právě prožívají. Většina lidí tedy lásku bere jako jakýsi neovlivnitelný fenomén, okolo kterého se musí chodit po špičkách, aby se nevyplašila.
 
    Dalším zajímavostí je to, že proti lásce není nikdo imunní a může se s ní setkat za nejrůznějších okolností a v jakémkoli věku. Když k tomu přičteme, že nám láska k jednomu člověku málokdy vydrží po celý život, jsou problémy na světě. Láska pak i přes to, že se jedná o veskrze pozitivní cit, jedinci značné komplikuje život. V praxi to všichni velmi dobře známe. Rozvody, handrkování o majetek, tahání o děti. Nové vztahy jsou pak ještě mnohem komplikovanější než ty původní. Je třeba znovu vybudovat materiální zázemí a prakticky vyřešit propletenec moje děti, tvoje děti a naše děti. Pokud si to v životě troufnete párkrát zopakovat, tak máte o zábavu postaráno a na nic kloudného vám již nezbude čas. Situace je o to složitější, že člověk nemá převážně ani tušení, o co v dané situaci vlastně jde a zároveň jako její hlavní aktér ani sílu, chuť a schopnosti vzniklou situaci optimálně řešit.
 
    Jak jsem se již zmínil, tak vůči lásce není nikdo imunní, a proto se tato problematika nevyhýbá ani nám, ani lidem v našem nejbližším okolí. Na rozdíl od ostatních ji však nepřijímáme pasivně, ale jako velmi zajímavému fenoménu jsme se jí začali hlouběji zabývat. Se svými poznatky a výsledky naší práce z této oblasti se s vámi v následujících řádcích podělíme.
    Vzhledem k našemu zaměření se nebudeme zabývat „materialistickou“ podobou lásky, jako je touha ulovit si nějakého toho milionáře a mít vystaráno nebo uspokojit svoje enormní sexuální pudy. I tyto motivace jsou v praxi velmi časté a jdou i naším přístupem velmi úspěšně řešit. Tentokrát nám ale půjde o mnohem mystičtější příčiny, kterými je objevení se lásky skrze působení karmy.
 
    Do této oblasti spadají ty situace, které si „postižený“ ani sám nedokáže nijak logicky vysvětlit. Často si klade otázky: „jak jsem se mohl do toho člověka tak bláznivě zamilovat, vždyť ho ani neznám, nic o něm nevím a všude kolem je spousta mladších a hezčích“. V praxi toto zaláskování nastává náhle, je to taková ta láska na první, případně druhý pohled. Je to, jako když na vás najednou někdo vylije kbelík vody. Ke vzniku této situace dochází buď zcela náhodně, při normálním setkání v běžném životě, nebo na druhou stranu za zcela mystických okolností, kdy jsme jakousi vyšší, neznámou silou puzeni udělat něco, co běžně neděláme, jít někam, kam běžně nechodíme a právě zde a za této výjimečné situace potkáme toho pravého partnera. No řekněte sami, není to přímo řízení osudu, který nám touto cestou dává najevo, že právě toto je ten pravý partner, pro kterého stojí za to všechno dosavadní rozbořit a začít znovu? Další vývoj celé situace je pak nasnadě a ve většině případů závisí pouze na individuálním zázemí obou jedinců, kteří do této hry vstupují. U mladých a svobodných se může v praxi jednat maximálně o první vážný životní omyl. U těch starších s nejrůznějšími závazky to bývá mnohem horší a vzniklé důsledky bývají daleko závažnější.
    Věřte, nebo nevěřte, za právě popsanou situaci může otevřená karma s daným člověkem. Většina z nás vnímá karmu jako něco negativního, prostřednictvím čeho nás dohání spravedlnost za naše dřívější prohřešky. V praxi to tak však nemusí vždy být. Může se klidně jednat i o něco příjemného, co jsme si v minulosti nestačili prožít, případně pochopit a z nějakého důvodu je právě nyní vhodná chvíle na to, abychom to bez ohledu na momentální okolnosti všechno dohnali. V praxi je pak právě ono období zamilovanosti obdobím odžívání si otevřené karmy. Čím je karmy víc, tím déle nám zamilovanost vydrží a naopak, čím intenzivněji si ji odžíváme, tím dříve dojde k vystřízlivění. Tato úměra je celkem prostá.
    Mimo jiného je tato situace charakteristická jakoukoli absencí rozumného uvažování a zastřenou pamětí. Konec konců to známe i ze známého rčení našich předků „bezhlavě se zamilovat“. Jinak by si aktéři byli schopni uvědomit, že s jejich dosavadním partnerem to bylo na začátku obdobné, jenom to euforické poblouznění časem tak nějak vyprchalo. Také bychom si dokázali uvědomit, že pokud je nový partner schopen ke mně citově vzplanout i přes to, že žije ve více méně fungujícím partnerském svazku, nebude mu pravděpodobně nic bránit v tom, aby se vše opakovalo v jiném podání. Časem se pravděpodobně dostanu do role toho starého partnera, kterého je třeba opustit kvůli někomu novému. Na spoustu dalších variant přijdete jistě sami. Jako vhodný příklad se můžeme podívat třeba na naši politickou scénu nebo do prostředí jiných známých osobností. Pokud se o tuto problematiku budete zajímat hlouběji, dozvíte se celkem otřesné číslo, oficiální statistiky uvádí, že přes 80% partnerů si je po dobu svého manželství nevěrných. Pracovníci manželských poraden tuto situaci proto považují za naprosto normální a doporučují se s ní smířit. Toto řešení se mi však nezdá být zrovna systémově správné. Minimálně proto, že neřeší podstatu problému, ba dokonce ani jeho důsledky, o kterých běžní lidé nemají ani tušení. To vše by ale vydalo na celou knihu, tak se tím nebudu hlouběji zabývat.
 
    V praxi se můžeme setkat s dvojím řešením popsané situace. To první řešení, jistě nejčastější, je všeobecně známé, odžívání si karmy v reálném světě. Dochází k němu bez znalosti jakýchkoli souvislostí a příčin. Toto řešení je většinou zdlouhavé a přináší nám spoustu vážných životních problémů. Jako druhou alternativu vám chci předložit možnost odžití si této otevřené karmy ve virtuálním, bezpečném prostředí. Při této variantě dochází k pochopení příčin i všech souvislostí. Člověk si při tom rozhodně také přijde na své. Zejména po psychické stránce mezi oběmi variantami není žádný podstatný rozdíl, nedostaví se pouze následné problémy v materiální rovině. Nemluvě o tom, že na základě dosaženého poznání člověk v budoucnu už ví, o co jde a většinou dokáže reagovat mnohem racionálněji.
 
    Tolik tedy na úvod do této problematiky. Příště se již můžete těšit na konkrétní příběh, který bude upraven pouze natolik, aby nebylo možno identifikovat jeho aktéry. Pokud máte za sebou obdobnou životní zkušenost, tak doporučuji zvýšit pozornost a sledovat, jestli nemůže mít obdobné příčiny.

LLV – listopad 2007

Zpět
Vytiskni stránku