Velká Morava

 

Velká Morava

Lokalita Mikulčice

podzim 2022

Ani letos jsem si neodpustil navštívit významnou velkomoravskou lokalitu v Mikulčicích. Loňské tornádo se tomuto prostoru vyhnulo. Při průjezdu obcí však byly jeho důsledky na některých budovách ještě dobře patrné. I tato návštěva byla poznamenána negativními vnějšími vlivy. Z důvodu zastavení migračního toku byl zakázán průchod po mostě přes řeku Moravu. Dodržování zákazu zajišťovala policejní hlídka, která nepouštěla ani místní obyvatele. Díky „tiché poště“ se rozšířila fáma, že je uzavřena celá lokalita. To způsobilo, že celý prostor byl dlouhodobě liduprázdný.

Pokud se rozhodnete udělat si do Mikulčic výlet, doporučuji vám vystoupat na vyhlídkovou věž. Z ní můžete přehlédnout většinu lokality. Ve spodní části věže se také dostanete do provizorní kanceláře, kde si můžete zakoupit vstupenky jak na věž, tak do funkční části expozice. Původní návštěvnické zázemí je totiž v rekonstrukci, která potrvá do roku 2024.

Pavilon, ve kterém se expozice s kostelem nalézá, měla díky rezavým plechům svého opláštění stylovou podzimní barvu.

Oficiální název celé lokality je Mikulčice – valy. Do současné doby se z původních valů moc nedochovalo. Tento název opodstatňují jenom mírné vyvýšeniny v některých částech lokality. Za nimi je patrný náznak vodního příkopu. Zřejmě díky tomu se v popisných tabulích dost nesmyslně dočtete, že se jednalo o velkomoravský hrad. Původně byla lokalita vhodněji označována jako hradiště.

Na této fotografii můžete v popředí vidět aktuálně prováděný archeologický průzkum a v pozadí vyhlídkovou věž. Může se zdát, že je dobře, že v tomto prostoru nadále probíhá archeologický průzkum. Je jenom škoda, že je prováděn v prostoru, který byl již důkladně prozkoumán v minulém století.

Pokud chcete zažít trochu romantiky, můžete se přes dřevěný most vydat do zbytků lužního lesa. Tam se nalézají zbytky devátého kostela, který vévodí prostoru původního pohřebiště. Podle rozměrů a energetických poměrů se dle našeho názoru jednalo o zádušní kapli, která umožňovala duším snáz opustit mrtvé tělo.

Původní charakter lužního lesa byl definitivně zničen vytvořením regulačního valu okolo řeky Moravy. Ze záplavové oblasti v současnosti zůstalo pouze pár umělých vodních kanálů. Procházka starým lesem je příjemným zážitkem.

I přes probíhající rekonstrukci návštěvnického zázemí je celý prostor hradiště pěkně upraven. V případě větší návštěvnosti by úzkým místem bylo občerstvení, které bylo zajištěno pouze formou pojízdného stánku. Rovněž řešení WC prostřednictvím mobilních buněk může někomu vadit. V provizorní kanceláři, která se nachází v zadní části hlavní budovy, najdete pouze zlomek původních reklamních předmětů. Rekonstrukce a popsané provizorium má trvat až do roku 2024. I přes tato omezení a momentální mimosezónní období stojí za to tuto lokalitu navštívit.

LLV – listopad 2022

 

Zpět
Vytiskni stránku