RECENZE

 

O Moravě a Moravských tématech

6.4.2017 - 17.00 – 19.00

Společenské centrum Brno – Lesná

„Kdo nezná svoji historii, je nucen opakovat svoje minulé chyby.“ 

V rámci této akce šlo o setkání se spisovatelkami, které zaměřily svoji tvorbu do oblasti Slovanství a historie Moravy. Ze Slezska nás navštívila PhDr. Jaroslava Grobcová a Mgr. Zuzana Kaiser. Spisovatelky se zabývají odkrýváním zamlčované historie Moravy, skládáním písní a oživováním historických tradic. Setkání se aktivně zúčastnili i představitelé spolku Slovanská Kultura s nabídkou zboží z jejich eŠopy. Pokud jejich internetové stránky neznáte, doporučuji vám navštívit tuto adresu http://www.slovanskakultura.cz/. Jestli máte zájem o informace a dění na Moravě, mohu ještě doporučit stránky MIKan –Moravská Informační  na této adrese http://www.mikan.cz/ .

Setkání se zúčastnilo několik desítek moravských aktivistů a zájemců o moravskou historii. Pronajatá místnost byla zcela zaplněná a předpokládám, že v nejbližší době při zvýšení zájmu tyto akce narazí na neprostupnost hmoty.  Setkání proběhlo v milé a přátelské atmosféře. Hovořilo se nejen o knihách obou autorek, ale došlo i na aktuální informace z promoravského dění a zkušenosti některých účastníků s potlačováním moravské národnosti. Z této oblasti aspoň jednu perličku za všechny. Představte si, že na našem Moravském území je dokonce i problém prosadit moravskou národnost jako národnostní menšinu. Jako národnostní většina jsou uznáváni Češi, uznané národnostní menšiny jsou třeba Poláci, Němci a další. Na nás Moravany se při tom jaksi zapomnělo. Nejsme tedy ani většinovou národností, ale nejsme přitom ani národnostní menšinou, což nás prakticky staví do role neexistujícího národa. Útlak našeho národa ze strany sousedních Čechů opravdu nezná hranic. Dozvěděli jsme se i o činnosti „Kruhu rodů Moravy a Slezska“, který mimo jiné organizuje setkávání Moravanů a Slezanů na významných místech Moravy a Slezska. Například pravidelná setkávání u příležitosti oslavy boha Peruna na Radhošti, kdy příští proběhne první neděli v srpnu 6.8.2017 od 10,30. Velmi zajímavý je i zámysl vybudovat sochu slavného knížete Sáma na Jarcovských skalách. Vyhotovení sochy se ujmul jihomoravský umělec Svatopluk Forman a socha má být postavena na soukromém pozemku profesorky Mileny Hadašové.

Vyměřený čas pro naše setkání velmi rychle utekl a už se můžeme těšit na další setkání, které se má uskutečnit na témže místě a v témže čase 27.4.2017. Bude se jednat o přednášku paní  Miriam Prokopové na téma Slovanské dějiny, nové skutečnosti o naší minulosti. Vstupné je 70,- Kč. Následující akce se uskuteční 15.5.2017 v Café clubu v Uherském Brodě. Začátek přednášky Ing. Zdeňka Říhy bude v 17,30 hod a vstupné bude dobrovolné.

LLV – duben 2017

 

Zpět
Vytiskni stránku