Velká Morava

Základní otázky

Předesílám, že následující řádky jsou výhradně mým osobním názorem, který si rozhodně nečiní nárok na absolutní pravdu. Došel jsem k nim na základě dlouhodobého věnování se tématu Slovanů a Velké Moravy zvlášť. Nejde tedy o to, někoho o těchto názorech přesvědčit, ale položit otázky a předložit témata k zamyšlení a individuálnímu studiu. Domnívám se, že je nejvyšší čas do této problematiky vnést světlo a věci začít nazývat pravými jmény. Bez poznání a pochopení naší minulosti se z ní nejsme schopni poučit a nejsme schopni přestat opakovat dřívější chyby. Stejně tak nejsme schopni rozlišit naše přátele od našich dobře maskovaných nepřátel, kterým doposud slepě důvěřujeme. Jedná se o poměrně rozsáhlou problematiku, kterou není možno ani při povrchním pohledu vměstnat do jednoho příspěvku, proto se v tomto článku zaměřím pouze na pokládání otázek.

Při kritickém pohledu na naši minulost jsem narazil na následující otázky, na které jsem v oficiálním výkladu historie nenašel uspokojivé odpovědi.

První otázka se naskytla hned v tom, kde se Moravané na našem území vzali. Oficiální vysvětlení v podobě, kde se vzali, tu se vzali, v šestém století vylezli z hlubokých hvozdů a byli tu, se mi v dnešní době rozsáhlých DNA výzkumů lidského původu odkrývajících migrační proudy a vzájemné míšení populace na celé planetě, zdají příliš pohádkové. Proč se veřejně neprezentují výsledky těchto vědeckých výzkumů?

Další otázka se naskýtá v souvislosti se vznikem, rozšiřováním a dlouhodobým udržením státního útvaru Velké Moravy. Dost dobře si žádnou z těchto fází nedovedu představit bez mocné a udatné armády, která si byla schopna nová území podrobit a následně uhájit proti okolním národům. Ještě si dovedu představit sloučení spřátelených území na principu sounáležitosti a vzájemné výhodnosti, avšak uhájení toto území proti agresi okolních státních útvarů, které přirozeně prosazují svoje vlastní odlišné zájmy, je ale prachsprostá utopie. Je tedy otázkou, proč této oblasti není našimi historiky věnována patřičná pozornost. Pár nalezených mečů v hrobech velmožů alespoň pro mě není dostatečným vysvětlením. Zbytek armády byl zřejmě vyzbrojen dřevěnými klacky, které za ta léta stačily zetlít. Jak to tedy vlastně bylo?

Zásadní otázkou dle mého názoru zůstává i celková úroveň velkomoravské společnosti. Před nedávnem jsem viděl dokument z Bretaně, ve kterém ukazovali nádherné stavební památky, které byly datovány do 8 a 9 století, tedy do období Velké Moravy. Tyto stavby stojí dodnes a místní obyvatelé se jimi náležitě chlubí. Z historického pohledu se při tom v porovnání s Velkou Moravou v té době jednalo o bezvýznamnou periferii. Proč se nám tedy někdo snaží namluvit, že naši předkové žili primitivně v zemljankách, případně dřevěných stavbách, které se z tohoto důvodu nedochovaly? Jak tato verze koresponduje s dokonalými zlatnickými výrobky, které byly ve vykopávkách nalezeny? Nevím jak pro koho, ale pro mě je představa špičkového zlatníka, sedícího na dřevěném klátu v zemljance osvětlené loučí vyrábějícího na koleni kamenným pazourkem unikátní moravský gombík, naprosto nepředstavitelná a více než úsměvná. Kam tedy tyto památky – zejména stavebn -  zmizely?

Otázkou také zůstává, proč se z tohoto období nedochovaly žádné písemné záznamy. Ve světě je přitom zcela běžné, že se dochovaly mnohem starší písemnosti popisující život a kulturu daného období. Vysvětlení, že se jednalo o primitivní lidi, kteří neměli vlastní písmo, pro mě není důvěryhodná. Bez této základní dovednosti si také nedovedu představit vytvoření tak velkého a významného státního útvaru. A i kdyby tomu tak náhodou bylo, proč následující generace po misi Cyrila a Metoděje, kteří údajně písmo na Velkou Moravu přinesli, necítily potřebu zaznamenat svoji historii? Například v buddhismu se traduje, že theravádové texty byly sepsány až 500 let po Buddhově smrti. Proč se tedy naši předkové tak zásadním způsobem distancovali od své skvělé minulosti? V archivech okolních států té doby, které byly mnohem méně významné a které svoje písmo měly, se přitom písemné záznamy o životě Slovanů ve Velkomoravské říši zachovaly. Opravdu se vám to nezdá zvláštní?

Otázkou také zůstává, jakým způsobem došlo k rozšíření křesťanství na našem území. Že by naše předky původní pohanská božstva náhle omrzela a proto se přiklonili k nové možnosti uctívat jednoho boha? Vzhledem k tomu, že se jedná o oblast víry založené v mnoha ohledech na tradici, tak mi to přijde velmi málo pravděpodobné. Byla tato změna prosazována silou, pokud ano, tak jak velkou, nebo tato změna byla ponechána na libovůli obyvatel? Proč je oficiální historie Velké Moravy spojována až s příchodem Cyrila a Metoděje a pozdějším období, kdy už vlastně došlo k jejímu úpadku a rozpadu?

I přes značnou manipulaci s naší moravskou historií je nesporné, že období Velkomoravské říše bylo nejvýznamnějším obdobím našich dějin. Zejména naši západní sousedé – Češi - dělají všechno proto, aby toto období znevážili a zabránili hlubšímu výzkumu naší historie a její prezentace na veřejnosti. Nemám tím na mysli pochopitelně řadové Čechy, ale jejich politické elity. V Čechách například nenajdete žádné Velkomoravské hradiště, a to i přes to, že jsou tato hradiště datovaná do období Velké Moravy a nachází se na jejím území. Přiznat, že na jejich území v tomto období žili Slovani a Moravané, je v současnosti prostě politicky nepřijatelné. Proto se u těchto nálezů zásadně uvádí, že se jednalo o keltské osady, o kterých se pokud možno nic bližšího neví. Naskýtá se tedy bezprostřední otázka, proč tomu tak je a komu tento stav vyhovuje?

Nevím jak vám, ale mě na naší historii něco hodně smrdí. Oficiální verze naší minulosti na sebe logicky nenavazuje a předkládané údaje jsou neúplné a rozporuplné. Dle mého názoru je nejvyšší čas se k tomuto stavu postavit čelem. Zkuste se nad předestřenými otázkami zamyslet. Další náměty k zamyšlení založených na závěrech, ke kterým jsem přišel, budou následovat příště.

LLV –duben 2017

 

Zpět
Vytiskni stránku