Velká Morava

 

Velká Morava

Druhá otázka

Na jakém základě byla jednotlivá území spojena v jeden státní útvar?

 

Na tuto problematiku se nemůžeme dívat dnešním pohledem. Podle kusých informací z té doby se můžeme domnívat, že šlo o uskupení spřátelených Slovanských společenství vyznávajících stejné hodnoty. Slovanské kmeny se v té době řídily zásadou, že Slované navzájem mezi sebou nebojují. Proto ke sjednocení tehdejších území nebyla nutná vojenská síla, ale stačila vhodná forma diplomacie. Svazek těchto kmenů byl zřejmě založen na principu sounáležitosti hodnot a vzájemných výhod, zejména v oblasti společné obrany proti vnějšímu nepříteli.

Na druhou stranu dobové prameny hovoří o obávaných a vítězných Slovanských bojovnících, kteří v té době neměli sobě rovných a dovedli si poradit s jakýmkoli vnějším nepřítelem. V povědomí většiny z nás v této souvislosti zřejmě ulpívá legenda o třech prutech Svatoplukových. Velkomoravská armáda tudíž musela být ve svém funkčním období početná a velmi dobře vyzbrojená účinnými zbraněmi té doby. Kovové zbraně včetně mečů tedy musely být naprostou samozřejmostí. Jak to, že se tedy tyto zbraně v archeologických nálezech v hojném počtu nenachází? Po vnitřním rozkladu Velké Moravy byla zřejmě armáda zrušena, odzbrojena a její zbraně roztaveny a překovány nejlépe v křesťanské zvony. To už je ale jiná otázka.

Uvedené řádky jsou sice pouhou hypotézou, ale těžko si dovedu představit, že by vše mohlo proběhnout jinak. Máte-li jinou reálnou hypotézu, rád se s ní seznámím.

LLV – květen 2017

 

Zpět
Vytiskni stránku