Velká Morava

 

oblast Olomoucko – informace od média

 

    Historie lokality Moravičany

    Píše se rok 670 n.l., hradiště na tomto místě vzniklo někdy před 80-100 lety při posunu kmenů z oblasti Balkánu.

 

Rozvodněná řeka věrohodně navodila atmosféru dávné minulosti. 

    Lidé pociťují potřebu krajinu kolem řeky více osídlit a současně se chránit před případnými nepřáteli. Vznikají tedy dvě osady, které se svou činností navzájem doplňují. V horní osadě (kde jsme prováděli průzkum) žije přibližně 300 lidí, kteří se věnují lovu, práci se dřevem, tedy jeho základnímu zpracování (následně slouží ke stavbě domků v osadě u řeky) a obraně. V případě nebezpečí, když je zahlédnutý nějaký kouř či jiný neobvyklý pohyb v krajině, který by mohl znamenat příchod nepřátelského vojska či jiné potenciální nebezpečí pro místní obyvatele, jsou lidé ze spodní osady varováni rohem. Ti jsou zvyklí všeho okamžitě nechat a běžet se schovat nahoru do opevněného hradiště. V těchto obdobích tady panují docela stísněné podmínky, protože ke stálým 300 obyvatelům horní osady přibude ještě cca 500 dalších z osady dolní.  

    Opevnění horní osady se skládá z valu s kamennými základy, který je nahoře obehnán dvojitou palisádou z klád. Val má dvě průchozí brány (na severoseverovýchodu a na jihu) a několik výhledů do okolní krajiny. Lidé bydlí v obydlích z tesaných klád. 

    Božstva, která jsou zde uctívána, jsou spojena především s ročními cykly, se zemí, s přírodou (uctíváni bohové stromů, prováděny drobné obětiny u studánek apod.), není určeno jednotné místo pro jejich uctívání. O energetických bodech, které jsme našli, ví jen někteří členové zdejší společnosti, především tzv. staršinové. Ti si v místě kosmické energie vytvořili poradní místo, kde se schází a dělají společná rozhodnutí, čas od času na toto místo přichází i samostatně.

 

Ani tento letitý pamětník dávných dob si však zkoumané období nepamatuje. 

    Hradiště zde funguje přibližně 200 let, tedy cca do roku 850 n.l., kdy nastává změna ve struktuře osídlení. Lidé začínají zakládat první kamenné domky, základy budoucích měst, v okolí řek a silnic. Tato změna souvisí s postupným přechodem od lovu ke směnnému obchodu, pro něž silnice a řeky představují významné komunikační tepny v krajině. Doba se postupně zklidňuje. 

    V době Velké Moravy již toto místo (horní hradiště) ztrácí svůj charakter opevnění, žije zde méně lidí. Horní hradiště přestává být centrem, jehož úlohu do této doby plnilo, přestože již tehdy nebylo rozsáhlé. Žije zde pouze několik rodin, skupin lidí. Centrum se stěhuje do nově zakládaných, již kamenných měst v okolí řeky.

    K zániku horního hradiště dochází postupně. Bydlení zde není tak pohodlné jako u řeky, existují zde také problémy s nedostatečnými zdroji vody. Svůj vliv na postupné vylidnění a opuštění tohoto místa mají také čas od času probíhající vlny nějakých nemocí. Úplný zánik hradiště nastává někdy v 11. či 12. stoletní. V tomto období už zde nejsou žádné palisády a z domů zbývají pouze ruiny.

ŠB – září 2011

Zpět
Vytiskni stránku