Velká Morava

 

oblast Olomoucko – vlastní šetření

 

Sídliště Moravičany (Penkův sad)

    Prostor této lokality jsme nalezli velmi snadno. Budovy kostela, fary a hřbitov se nedaly přehlédnout. Místo se od svého okolí vyznačovalo specifickou atmosférou. Ani při jeho podrobném ohledání jsme však žádné staroslovanské pozůstatky nenašli. Vše bylo dokonale překryto novodobými stavbami. Díky nim a pietnosti hřbitova jsme v prostoru této lokality nemohli provádět žádná energetická měření.

Hřbitov v Moravičanech

    Za zamyšlení určitě stojí fakt, že i přes skutečnost, že je toto místo oficiálně uváděno jako významná archeologická lokalita z období Velké Moravy, nikde o tom na místě samotném nenajdete žádnou informaci. Tuto vědomost neměli ani místní obyvatelé, které jsme se na to dotazovali. Situace je tedy obdobná jako ve všech ostatních lokalitách, které jsme navštívili. Nepodařilo se nám ani zjistit, co to je ten Penkův sad, zda se jedná o jméno současného majitele nebo jméno velkomoravského velmože

 

Sídliště Stavenice

    Už samotná cesta k hradišti byla romantická. Směr nám ukazoval zalesněný kopec, ke kterému jsme směřovali. Po cestě jsme přešli rozvodněnou řeku, která mohla vypadat velmi podobně i v dobách Velké Moravy. Na rozdíl od té doby jsme ji ale mohli pohodlně překročit suchou nohou po moderním mostě.

    Hned na úpatí kopce nás uvítalo označení chráněné krajinné oblasti. To nám dávalo větší naději na úspěch než předešlá lokalita. Cedule vypadala zánovně a okolní les udržovaně.

Chráněná krajinná oblast Litovelské Pomoraví

    Naše kroky vedly nejdříve několik set metrů po úpatí kopce. Poté jsme podle ukazatele odbočili vlevo, úvozem do kopce. Na jeho konci jsme narazili na mýtinu, které dominovala dobře udržovaná kaplička. Ta však byla z mnohem pozdější doby, než která nás zajímala. Po nějaké upoutávce na Velkou Moravu nikde ani vidu, ani slechu.

Přístupová cesta k hradišti

    Až po delším pátrání jsme ve směru za kapličkou našli několikametrový nápadný val, který dával tušit, že jsme na správném místě. Jednotlivé strany valu měly více než sto metrů a na dvou, téměř protilehlých místech byly přerušeny průrvami, které svědčily o místech původních vchodů do hradiště. Ani po důkladném prozkoumání celého prostoru se mám nepodařilo najít žádnou památku či upoutávku na období Velké Moravy. Stav na místě samotném tedy opět ostře kontrastoval s oficiálními imformacemi o významu této lokality. A tak jediné, co jsme mohli udělat, bylo zakreslit prostor hradiště, stanovit jeho orientaci a provést energetická měření.

Terénní val ohraňující lokalitu sídliště

    Hradiště mělo skutečně přibližně trojúhelníkový tvar a bylo poměrně rozlehlé. V rozporu s oficiálními údaji opevnění hradiště zase tak moc výhod okolního terénu nevyužívá. Lze pouze těžko předpokládat, že by se okolní terén nějak podstatně co do svého vzhledu změnil. Ze dvou stran se hradiště nacházelo v podstatě na rovině a i v blízkém okolí se dají najít prostory pro obranu mnohem výhodnější. Proto se dá usuzovat, že jeho obyvatele k usídlení právě na tomto místě vedly jiné pohnutky než výhodnost obrany. Těmito pohnutkami mohl být pouze vodní zdroj, nebo zdroje energetické. Obojí jsme v jeho prostoru nalezli. O přítomnosti vodního zdroje svědčilo podmáčené místo, na kterém rostly vodomilné rostliny. V době Velké Moravy se mohlo jednat o vydatný vodní pramen. Další naše bádání jsme zaměřili na hledání energetických zdrojů. I ty jsme v prostoru hradiště našli.

Kyvadlo ukazující charakter energetického místa

    K jejich vyhledání jsme použili intuici, prostřednictvím které jsme našli místo v terénu. Poté jsme jeho přesnou polohu upřesnili prostřednictvím virgule. Charakter a intenzitu energie jsme dopřesnili prostřednictvím kyvadla. Takto zjištěné energetické body jsme vyznačili v terénu a následně zakreslili do plánku. Jednalo se o tři, poměrně silné zdroje zemské energie. Tyto zdroje byly rozmístěny do trojúhelníku, v jehož středu jsme naměřili silný energetický zdroj kosmické energie. Zmapovanou situaci jsme vyznačili do následujícího plánku.

Plánek sídliště Stavenice

    Vzhledem ke značné době, která od doby osídlení této lokality uplynula, se nám další hmatatelné důkazy o aktivitách našich předků nepodařilo zjistit. Proto jsme se obrátili o pomoc na další zdroj informací, naše médium. Ale o tom až příště.

LV – září 2011

Zpět
Vytiskni stránku