Velká Morava

 

oblast Olomoucko – oficiální informace

 

Sídliště Moravičany - Penkův sad

    Katastr obce Moravičan představuje významnou archeologickou lokalitu. Velký význam hraje lokalita nazývaná Soutok, která je tvořena nízkým pahorkem s moravičanským kostelem, hřbitovem a starou školou. Toto návrší, rozkládající se původně až za řeku Třebůvku, bylo chráněno řečištěm a rameny vodních toků. Současná podoba koryta však neodpovídá té z doby Velké Moravy.

 

Mapa prostoru popisovaných lokalit.

    Oblast Mohelnicka byla Slovany osídlena někdy v 6. - 7. století našeho letopočtu. Byla stále hustěji osídlována, a tak v období Velké Moravy se zde nacházely již tři hradiště a jedno pohřebiště. K velkému rozvoji osídlení tohoto kraje však došlo až v polovině 11. století.

    Lidé se zde živili zemědělstvím, doplněným chovem a řemeslnou výrobou, při níž byly zpracovávány především suroviny jako železná ruda a tuha. Dle starých původních rituálů Slované své nebožtíky spalovali, teprve přibližně od 9. století, pravděpodobně s příchodem křesťanství, které ovlivnilo jejich obyčeje, přistoupili k pohřbívání svých mrtvých. Z této doby jsou známa první pohřebiště, kde byli nebožtíci ukládání do země v natažené poloze i s milodary. Jedno z těchto pohřebišť se nachází v obci Moravičany v prostoru kostela, kde se pravděpodobně rozkládalo jedno z hradišť této lokality. Na výše zmíněné lokalitě bylo objeveno pohřebiště z období 11. - 13. století, jehož průzkum následně prokázal existenci staršího opevněného hradiště s kostelíkem v místě stávajícího kostela.

 

Letecký pohled na lokalitu Moravičany - Penkův sad.

 

 

Sídliště Stavenice

    Před nebezpečím se lidé utíkali skrýt do hradiště nad obcí Moravičany, které vybudovali na kopci zvaném Hradisko nad levým břehem řeky Moravy v nadmořské výšce 316 m. Tato oblast se dnes nachází na katastrálním území obce Stavenice. Toto hradiště mělo přibližně tvar trojúhelníku o rozloze přibližně 1,6 ha s nejdelší délkou cca 150 m a se zaoblenými vrcholy. Hradiště bylo chráněno řekou Moravou a ze zbylých dvou stran pak příkopem a opevněním, z něhož se do dnešních dnů dochovaly terénní modelace.

 

Letecký pohled na lokalitu sídliště Stavenice.

    O obou lokalitách toho není známo příliš mnoho, alespoň nejsou informace uvedeny v pramenech, které jsou běžně dostupné. Jeden z mála informačních zdrojů představují drobné texty, které jsou k dostání v mohelnickém muzeu.

 

Letecký pohled na prostor popisovaných lokalit.

 

SB – září 2011

 

Zpět
Vytiskni stránku