Velká Morava

 

Hradiště na hoře sv.Klimenta

část třetí

 

Historie lokality

    Jako na předešlých lokalitách, také zde jsme prostřednictvím media zkoumali, nakolik historie podávána veřejnosti odpovídá skutečným dějinám místa. I vám poskytujeme tuto možnost.

    4. století: období prvního osídlení, jedná se o osadu. Důvod založení byl prostý, připadalo lidem jako dobré místo k životu. Tito lidé neviděli energetické zdroje, i kdyby tam nějaké byly (také naše medium tyto zdroje neobjevilo). V blízkém okolí osady se nevyskytovala žádná výrazná svatá místa. Lokalita je výrazná spíše tím, že je zde klid, lidem poskytuje pocit bezpečí.
    7. století: v tomto období zde byl založen první kostel. Důvodem tohoto počinu byl příchod 2 kněží, kteří sem přinesli víru a šířili ji mezi zdejšími lidmi. Kněží zde hledali především klid. Ke kněžím se postupně přidávali další, až došlo k založení kláštera. Místo na kostel bylo vybráno z důvodu středu osady. Jednalo se o výrazné, vyvýšené místo. Kostelík byl menší, skromný, obdélníkového půdorysu, spíše šlo tedy o dva obdélníky vedle sebe. 
    Budova kostela byla postupně upravována. Opravy kostela souvisejí s obnovou střechy, která byla několikrát zničena.
   Velká Morava: v tomto období zde bylo velmi živo. Kostel byl vystavěn na základech původní církevní stavby, ale byl větší a honosnější. V hradišti žilo přibližně 800-1000 obyvatel, z toho asi 40 duchovních. Psaly se zde knihy, kněží zde studovaly (klid+knihy+ústranní=výborné studijní místo). Kostel sloužil klášteru, převážně tedy pro kněží. Pro ostatní lidi nebyl běžně otevřen, pouze 1-2x týdně zde byly konány bohoslužby pro veřejnost. Co se týče významných duchovních osob, bylo jich zde víc a spíše lze říci, že se zde střídaly. Přišli, určitou dobu 1 rok, 2 roky nebo i jen pár měsíců zde pobyly a poté opět odchází. Bylo to pro ně něco jako meditační místo.
    Největšího rozmachu dosáhla tato oblast přibližně v 10. století. Poté docházelo k rabování. Katolická církev sebrala všechny knihy a odvezla je přibližně v 11. století. Kostel nadále fungoval, ale ztrácel na významu jako duchovní centrum. Byly zde pořádány pouze běžné mše a modlitby. Místo postupně chátralo.
    Strukturu osady tvořilo velké množství dřevěných chatrčí. Střed vesnice byl tvořen kopcem, který byl vykácený, holý. Vesnici vymezovaly valy a místy také ploty, ale jak se vesnice rozšiřovala, posouvala se stavení i za valy. 
    Důležitý zlom ve vývoji osady s kostelem představovalo 15. (16.) století, kdy bylo míst zplundrováno nájezdy (důvody: potřeba jídla při přesunu vojska ze západu na východ), které nebyly cílené, ale osada jim prostě stála v cestě.

Základy původního kostela se rozkládají pod majestátnou klenbou buků

    V okolí se nenachází žádné významné církevní osady. Místo je zajímavé pouze klidem a pohodou, čímž vytváří dobré prostředí pro život.
 
    Naše zjištění a náš dojem z navštíveného hradiště byl ten, že se jistě jedná o klidné a příjemné místo vhodné například jako cíl rodinného výletu nebo přenocování trempů. Pro místo konání mše pod širým nebem bych si ale raději zvolil místo nabité pozitivní energií, jako tomu je například v Mikulčicích nebo v Modré.
 

ŠB – září 2008


Zpět
Vytiskni stránku