Projekt Velká Morava
Hradisko Pohansko - Závěr

    V závěrečné části našeho miniseriálu se s vámi podělíme o dojmy jednotlivých členů našeho pracovního týmu a seznámíme vás se závěry, ke kterým jsme díky dosaženým výsledkům dospěli.

    Ačkoliv se lokalita Pohansko nachází na pěkné rozlehlé louce obklopené vzrostlými stromy, nepůsobila na mě atmosféra tohoto místa nijak vzletně. Na rozdíl od blízkých Mikulčic, kde místo přímo vyzařovalo energii, se zde povznášející pocit nedostavil, místo působí obyčejně, jakoby bez atmosféry. Při hledání energetických zdrojů pomocí virgulí a kyvadélka se nám náš první dojem z místa jen potvrdil. Na tomto místě jsme nenašli žádný výrazný zdroj energie, což vede k závěru, že sídliště sloužilo k prostému žití a duchovní význam tohoto místa je zanedbatelný.

 

IJ – prosinec 2005

                Dominantou lokality Pohansko je mnohem mladší stavba loveckého zámečku, ve které se dnes nalézá expozice nálezů z období Velké Moravy.

    Celé místo na mě působilo nevýrazným dojmem. Na rozdíl od Mikulčic, ze kterých vyzařoval klid a zároveň ohromný život, zde jsem měl pocit spíše jako na hřbitově. Necítil sem zde nic veselého, spíše těžký úděl chudších vrstev. Je nutno ovšem dodat, že atmosféra místa je do velké míry narušena blízkostí města Břeclav a tudíž je možné, že byly některé drobné charakteristiky přebity zcela, nebo částečně novějšími a tudíž i silnějšími vibracemi novodobého osídlení. I přes tento fakt mi vize z tehdejší doby přicházely poměrně snadno, ačkoliv náboj v nich nebyl příliš výrazný.

    Zatímco Mikulčice byly situovány do místa s velmi silnými energetickými zdroji, Pohansko se nachází na běžném místě bez energeticky významných zdrojů.

    Celkově mě toto místo nijak výrazně neoslovilo a spíše ve mně vyvolalo mírné zklamání. Historický význam tohoto místa pokládám za přeceňovaný. Výjimečné je snad dle mého názoru jenom díky tomu, že zde sídliště již zaniklo, což paradoxně zachránilo některé nálezy z tehdejší doby. 

 

RS – listopad 2005
 

Další významné období a aktivity v této lokalitě dokumentuje opevnění z předválečného období.

    I když celá lokalita vypadá značně monumentálně, její obsah je v podstatě prázdný. Neobsahuje žádné energeticky významné body, což se projevuje nedostatkem vznešenosti, která je například všudypřítomná v Mikulčicích. Tento rozdíl je patrný ve všech oblastech, počínaje údržbou značně zpustlého areálu, přes podstatně chudší archeologické nálezy, až po poněkud úsměvné a rozporuplné pokusy o rekonstrukci historických poměrů a naprosto nepitelným kafem v místním bufetu konče.

    Energie z období Velké Moravy jsou v lokalitě velmi slabé. Nejsilněji je zde možno vnímat energie spojené s obdobím obrany republiky, počínaje předválečným obdobím a budováním opevnění, až po aktivity příslušníků PS. Tato část našich dějin nás však nezajímala a proto jsme jí nevěnovali bližší pozornost.

    Naše úsilí bylo zaměřeno na průzkum památek z duchovní oblasti. Průzkumem místního kostela jsme došli k závěru, že tento kostel nebyl vystavěn jako chrám, ale spíše jako místo sloužící k poslednímu rozloučení se zemřelými. Této domněnce odpovídá i absence energetických zdrojů a množství hrobů v těsném okolí kostela. Průzkum pohanského božiště nepřinesl žádné výsledky. V jeho prostoru se nenachází žádné energetické body, což opět nenasvědčuje vhodnosti výběru tohoto místa. Jiná místa duchovního charakteru se v této lokalitě nenachází. V tomto ohledu se však nejedná o žádné zklamání, šlo pouze o běžnou lokalitu sloužící k životu lidí. V porovnání s lokalitou Mikulčic je rozdíl v koncentraci duchovních staveb a výrazných energetických bodů opravdu markantní a je až s podivem, že tento fakt klasickým archeologům nedochází. Nesrovnatelně slabší výsledky v prostoru Pohanska pouze umocňují historický a duchovní význam lokality Mikulčic. V tomto ohledu můžeme být s výsledky naší mise spokojeni. Větší výpovědní hodnotu však bude mít až porovnání charakteristik většího počtu lokalit.
 
    Pokud vás láká velkomoravská historie, tak si návštěvu této lokality můžete klidně odpustit. Pro výlet na kolech po krásné jihomoravské přírodě je však tato oblast jako stvořená.

 

LLV – listopad 2005

Zpět
Vytiskni stránku