Projekt Velká Morava - příprava

    Prvním zásadním rozhodnutím v rámci našeho projektu bylo stanovení cíle a jeho celkové koncepce. Problematika Velké Moravy je tak rozsáhlá, že by bylo možno tomuto tématu klidně věnovat zbytek života. Proto jsme se omezili pouze na vybraný rozsah otázek, které jsme považovali za sporné, případně z nějakého důvodu za zajímavé. Od samého počátku jsme počítali s tím, že se k této problematice budeme moci kdykoli vrátit a potřebou oblast podle vzniklé potřeby rozšířit. Svoji úlohu v našem rozhodování sehrálo i to, že tento způsob práce není naším cílem a v budoucnu se mu nehodláme v širším měřítku věnovat. Z tohoto pohledu se jednalo pouze o zpestření naší běžné činnosti a osahání si vlastních možností v této oblasti.
 
    Druhou oblastí, kterou bylo třeba zvážit a rozhodnout byl způsob získávání poznatků. V principu bylo možné celou problematiku řešit na dálku a nevytáhnout paty z pracovny. Tuto variantu jsme však hned na počátku zavrhli a soustředili se na možnost pracovat na místě samém. Odhlédneme-li od subjektivního pocitu příjemnosti této varianty, předpokládali jsme, že práce přímo v dané lokalitě půjde snáze a že zde nalezneme také nové podněty, které by nás doma určitě neoslovily.

    Při volbě zájmových otázek, na které jsme chtěli získat odpovědi, jsme postupovali podle následujícího klíče. Nejprve jsme zařadili otázky, které vyvstaly z naší návštěvy v Mikulčicích. Zde se jednalo zejména o nejasnosti ve vystavených nálezech, účelu jednotlivých staveb a provozovaných obřadů. Tuto kolekci doplnily zájmové otázky jednotlivých členů projektu. Na závěr jsme doplnili otázky, se kterými se na nás obrátili naši přátelé. O jaké otázky se tedy konkrétně jedná?
 
    Otázky týkající se celkově Velké Moravy:

    Otázky týkající se lokality Mikulčice:

    Otázky týkající se jednotlivých staveb:

    Od samého počátku nám bylo jasné, že v pravděpodobně nezískáme vyčerpávající odpovědi na všechny vytýčené otázky. Celkově jsme však tuto oblast brali na lehkou váhu s tím, že se spokojíme s výsledkem, kterého se nám podaří dosáhnout. S tímto zámyslem, patřičným odhodláním a náležitou výbavou jsme tedy byli připraveni vyrazit do terénu. Jako poslední drobnost zbývalo domluvit vhodný termín, který by vyhovoval všem, jinak značně vytíženým aktérům. Vhodný termín se našel a byl stanoven na 11.7.2004. Zdar naší akce mohla ohrozit pouze předpovídaná nepřízeň počasí.

                                                                                                                                                                                                LLV - 9.10.2004

Zpět
Vytiskni stránku